Μια έρευνα για το κύμα βίας που σαρώνει τις ελληνικές πόλεις εδώ και μήνες και τις καθημερινές επιθέσεις κατά μεταναστών παρουσίασε την Κυριακή η εκπομπή "Έρευνα" του Παύλου Τσίμα.
Μια έρευνα για το κύμα βίας που σαρώνει τις ελληνικές πόλεις εδώ και μήνες και τις καθημερινές επιθέσεις κατά μεταναστών παρουσίασε την Κυριακή η εκπομπή "Έρευνα" του Παύλου Τσίμα.
Σε μια χρονική συγκυρία όπου σημειώνονται έντονες αντιδράσεις με αφορμή το νέο αντιδημοκρατικό παραλήρημα και τον ναζιστικό χαιρετισμό του Νίκου Μιχαλολιάκου, η εκπομπή φιλοξένησε πλήθος μαρτυριών από ανθρώπους που υπήρξαν θύματα της βίας της Χρυσής Αυγής.
Μεταξύ αυτών, ο Πάρης Χρυσός, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από 15 μέλη της Χρυσής Αυγής το 2002, όταν ήταν φοιτητής. "Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μαχαιρώσουν μπροστά από έναν αστυνομικό, ένα βράδυ που είχε 6.000 αστυνομικούς στο χώρο του Πολυτεχνείου" δήλωσε για την επίθεση αυτή.
Ο Γάλλος ερευνητής Ζαν Υβ Καμί, που μίλησε στην "Έρευνα", θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, τώρα που το ποσοστό της είναι ακόμη στο 7%, λέγοντας:
"Πώς πρέπει να αντιδράσουν η κυβέρνηση και η δημοκρατική πολιτεία; Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να αναρωτηθείτε αν πρέπει να τεθούν εκτός νόμου. Το ερώτημα πρέπει να τεθεί. Καλύτερα να τεθούν εκτός νόμου τώρα που έχουν 7%, παρά όταν φθάσουν στο 20%… Δεν πιστεύω ότι το 7% των Ελλήνων είναι ναζιστές. Θα ήταν αδύνατον, γνωρίζοντας την ιστορία της χώρας και όσα υπέστη κατά τη ναζιστική κατοχή".
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η Βρετανίδα ερευνήτρια Κάθριν Σιεσκι, η οποία έδωσε τις δικές της εξηγήσεις για τους λόγους ανόδου της Χρυσής Αυγής. Είπε σχετικά:
"Η άνοδος της Χρυσής Αυγής συνδέεται με την εξαιρετικά μεγάλη οικονομική ύφεση, αλλά δεν είναι ο κύριος παράγοντας. Η βασική αιτία είναι η αίσθηση των πολιτών ότι το κράτος κατέρρευσε και τα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποσυνδεθεί".