Οδηγίες για να κλείσουν πλήρως οι εκκρεμότητες και να κλειδώσει η συμφωνία με την τρόικα έδωσε ήδη από χθες ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας παράλληλα ταχεία προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών και συντονισμό ενεργειών με τον υπουργό Οικονομικών.
Οδηγίες για να κλείσουν πλήρως οι εκκρεμότητες και να κλειδώσει η συμφωνία με την τρόικα έδωσε ήδη από χθες ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας παράλληλα ταχεία προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών και συντονισμό ενεργειών με τον υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας μια ημέρα πριν την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, μιλώντας στη Βουλή χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους λέγοντας πως "το κόστος θα είναι άπειρο" για τη χώρα σε περίπτωση μη καταβολής της δόσης και πρόσθεσε: "Θα πεινάσει κόσμος. Αν ζούμε ως χώρα είναι επειδή πήραμε τις προηγούμενες δόσεις".
Ο ίδιος λίγο νωρίτερα πάλι από το βήμα της Βουλής είχε ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών λέγοντας: "Ο χρόνος τρέχει αν θέλουμε να πάρουμε τη δόση πριν τελειώσουν τα διαθέσιμα του δημοσίου πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα".
Παρά τις πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup με θέμα την Ελλάδα εντός της εβδομάδας πηγές από το Λουξεμβούργο ανέφεραν πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο και παρέπεμπαν στην τακτική συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται εάν όλα πάνε καλά και υπάρξει εντός της εβδομάδας συμφωνία να υπάρξει για το θέμα τηλεδιάσκεψη, που όμως δεν θα λάβει απόφαση για εκταμίευση.
Τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης
Το μεγαλύτερο "αγκάθι" παραμένει το εργασιακό, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα για διατήρηση του πλαισίου των τριετιών. Όμως οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για απόρριψη της ελληνικής πρότασης σχετικά με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων που έχουν αρκετά χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
Σε εκκρεμότητα είναι ακόμα η παροχή συγκεκριμένων στοιχείων στην τρόικα για την άμεση αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσει και ο φάκελος του φορολογικού, δηλαδή η νέα φορολογική κλίμακα, ο τρόπος φορολόγησης επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων.
Πέρα από τον αγώνα δρόμου για τα διαρθρωτικά μέτρα, θα πρέπει να εξειδικευτούν και τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό. Τα μέτρα για το 2013 ανέρχονται στα 9,2 δισ ευρώ και για το 2014 στα 4,3 δισ ευρώ. Από αυτά, το σκληρό πακέτο, δηλαδή οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων θα φτάσει τελικά στα 7,8 δισ ευρώ. Στο πακέτο των μισθολογικών περικοπών συμπεριλαμβάνονται η μείωση έως 35% στα ειδικά μισθολόγια αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου, η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, η εξομοίωση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ με το νέο μισθολόγιο, η αναστολή των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων.
Στο πακέτο των παρεμβάσεων στις συντάξεις, συμπεριλαμβάνονται η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, η κατάργηση των Δώρων ακόμα και στον ΟΓΑ, το "ψαλίδι" στο άθροισμα κύριων- επικουρικών πάνω από τα 1.000 €, η μείωση στα εφάπαξ.
Όσον αφορά στα επιδόματα, ξεχωρίζουν η απόφαση για καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη, καθώς και η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, που πλέον θα χορηγούνται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Εν αναμονή της έκθεσης αξιολόγησης από την τρόικα και της νέας έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους, φουντώνουν εν τω μεταξύ τα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά το χρέος, χωρίς να θιγεί μάλιστα ο επίσημος τομέας, χωρίς δηλαδή να έχουν απώλειες η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πρόγραμμα με βάση το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό και θα επαναγοράσει ομόλογα στη τρέχουσα τιμή, η οποία κυμαίνεται στο 25% της ονομαστικής, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ θα μπορούσαν να αποσυρθούν 4 ευρώ xρέους.
Το δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρει χαρακτηριστικά: "Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών τίτλων: Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναμένεται η διεξαγωγή συνομιλιών με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να δεχτούν πράγματι ικανοποίηση του ενός τετάρτου των απαιτήσεών τους".