Ανοίγει τη Δευτέρα και επισήμως στη συνεδρίαση της ευρωομάδας εργασίας, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος.
Ανοίγει τη Δευτέρα και επισήμως στη συνεδρίαση της ευρωομάδας εργασίας, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι τελικές αποφάσεις θα αφορούν σε "λύση – πακέτο" που θα περιλαμβάνει από τη μια τη συμφωνία για τα μέτρα και από την άλλη τη συμφωνία για τη μείωση του χρέους, καθώς σε καμία από τις εκθέσεις δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για 120% του ΑΕΠ το 2020.
Για το λόγο αυτό, εξετάζεται να μετατεθεί χρονικά η μείωση του χρέους στο 2023, ενώ παράλληλα, συζητείται η μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων και η παράταση στις λήξεις τους, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον ESM που θα ελάφρυνε κατά 50 δισ. ευρώ το χρέος.
Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται επιπλέον:
η εμπροσθοβαρής εκταμίευση των δόσεων από το ΔΝΤ, αλλά και από τις χώρες μέλη
η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό προκειμένου να επαναγοράσει χρέος στη δευτερογενή αγορά.
Υπολογίζεται ότι με 10 δισ. ευρώ μπορεί να αγοραστεί και να διαγραφεί χρέος 40 δισ. ευρώ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που συναντήθηκε με τον επικεφαλής του IIF και τον αναπληρωτή Γενικό Δ/ντή του ΔΝΤ τόνισε ότι ο στόχος της βιωσιμότητας μπορεί να επιτευχθεί εφόσον βελτιωθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη. "Είναι πάρα πολύ εύκολο, κάνοντας μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης, μια καλύτερη πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αλλάξεις ριζικά το μαθηματικό αποτέλεσμα. Άρα η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να διασφαλιστεί αν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χώρας. Είναι πάρα πολύ σημαντικο να το καταλάβουν αυτό – και νομίζω ότι το κατάλαβαν", σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν και φέρνουν αποτελέσματα και στην Ελλάδα εκτιμά η γερμανίδα καγκελάριος στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό της μήνυμα.
Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο επόμενο διάστημα, η οποία θα επιτρέψει την καταβολή της δόσης και τη σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. "Πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο το χρονικό, είναι σε θέση και οι δύο πλευρές να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία. Άλλωστε σε μεγάλο, σημαντικό βαθμό νομίζω ότι αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Είμαι αισιόδοξος. Αν δεν ήμουν δεν θα ήμουν στρατευμένος στην επενδυτική δραστηριότητα και στην προσπάθεια να μπορέσουμε να πάμε καλύτερα", δήλωσε.
Ωστόσο, οι φωνές μέσα στη Γερμανία, που επιμένουν στη σκληρή γραμμή είναι πολλές, με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομίας της Κολωνίας, να ζητεί με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" μόνιμη εποπτεία της τρόικας στην Αθήνα. "Η τρόικα θα πρέπει να εγκατασταθεί μονίμως στην Ελλάδα. Οι νευρικές κρίσεις που προκαλεί η έλευσή της στη χώρα κάθε τρεις-τέσσερις μήνες, όταν είναι να δοθεί η επόμενη δανειακή δόση, πρέπει να σταματήσουν. Η εποπτεία και ο έλεγχός της πρέπει να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα", σημειώνει ο Ρολφ Κρόκερ.