Να μειώσουν τις τιμές των προσφερόμενων ειδών κάλεσε και πάλι σήμερα τους επιχειρηματίες του τουρισμού η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, ζητώντας τους να αναλογιστούν τις περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Να μειώσουν τις τιμές των προσφερόμενων ειδών κάλεσε και πάλι σήμερα τους επιχειρηματίες του τουρισμού η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, ζητώντας τους να αναλογιστούν τις περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, η Όλγα Κεφαλογιάννη παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κι άλλα περιθώρια μειώσεων, ώστε το τουριστικό προϊόν να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό και προσιτό στον Έλληνα επισκέπτη. "Οι τιμές δεν έχουν ακολουθήσει την πορεία και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών", σημείωσε η υπουργός Τουρισμού, ενώ πρόσθεσε: "Θα πρέπει και ο κάθε επιχειρηματίας να έχει στο μυαλό του ότι για να μπορούμε να έχουμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν, θα πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να προσέχουμε πως το προσφέρουμε αυτό".
Ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης, από την πλευρά του, τόνισε: "Οι τιμές είναι 12% χαμηλότερες από πέρυσι. Δεν νομίζω να υπάρχουν άλλα περιθώρια, θα το δείτε άλλωστε και στο τέλος της χρονιάς στους ισολογισμούς των ξενοδοχείων".
Παράλληλα, η Όλγα Κεφαλογιάννη τάχθηκε για μία ακόμα φορά υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, όπως του ΦΠΑ στην εστίαση, και τόνισε μάλιστα ότι το θέμα συζητήθηκε και χθες με τον κοινοτικό επίτροπο Ταγιάνι, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης πολιτικής.
Παράλληλα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού ζήτησαν για μια ακόμα φορά την άμεση μείωσή του, με το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αντιπροσώπων Ιδιωτικών Σκαφών να κάνει λόγο, σε ότι αφορά τις γείτονες χώρες της ΕΕ, η Τουρκία είναι ανταγωνιστική, έχοντας Duty Free πετρέλαια, ενώ η και για την Κροατία ισχύει το ίδιο.
Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ξεκινά μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία στο εξωτερικό σε παραδοσιακές τουριστικές αγορές τις αμέσως επόμενες ημέρες έτσι ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας.
Ήδη, πάντως, η "ψαλίδα" φαίνεται να κλείνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, η μείωση των αφίξεων περιορίζεται στο 2,46%. Η μεγαλύτερη πτώση το πρώτο εννεάμηνο του έτους παρατηρείται στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο 11,93%, ενώ αντίθετα στο "Μακεδονία" η άνοδος φτάνει το 7,43%, πτώση στη Ρόδο στο 5,96% και άνοδο στην Κερκυρα 7,36%, Χανιά 8,89% και Μύκονο 5,72%.