Για την πρωτοβουλία του για δημιουργία "Οίκων Αλληλεγγύης" στην Ελλάδα, με στόχο την αποτροπή της επέκτασης της ανθρωπιστικής κρίσης, μίλησε ο μεγαλο-επενδυτής Τζορτζ Σόρος στο MEGA, σε αποκλειστική συνέντευξη στον Παντελή Βαλασόπουλο.
Για την πρωτοβουλία του με στόχο την αποτροπή της επέκτασης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα μίλησε ο μεγαλο-επενδυτής Τζορτζ Σόρος στο MEGA, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Παντελή Βαλασόπουλο.
Μιλώντας στη συνάντηση του "Συμβουλίου για το Μέλλον της Ευρώπης" στο Βερολίνο, παρουσία των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και Γαλλίας Π. Μοσχοβισί, ο Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία "οίκων αλληλεγγύης" στη χώρα μας, για τους Έλληνες που υποφέρουν αλλά και τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.
Ο ίδιος δήλωσε στο MEGA σχετικά με την πρωτοβουλία του αυτή:
"Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα να ξαναβρούν το πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας το οποίο ενέπνευσε τη δημιουργία της ΕΕ κι απ' το οποίο από μια σειρά άτυχων περιστατικών έχουμε κατά πολύ παρεκκλίνει. Θέλω να δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική καταστροφή η οποία έχει πλήξει πολλούς Έλληνες. Αυτό συμπεριλαμβάνει τους Έλληνες, αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, στους οποίους τρέφω μεγάλη συμπάθεια… Προτείνω τη δημιουργία Οίκων Αλληλεγγύης με χορηγία της Σουηδίας, της Νορβηγίας κι άλλων χωρών. Στα κέντρα αυτά θα προσφεύγουν όσοι έχουν ανάγκη".
Κληθείς να τοποθετηθεί για τη στάση του Βερολίνου στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ο κ. Σόρος σημείωσε μεταξύ άλλων:
"Στην περίπτωση της Ελλάδας, η προσφορά βοήθειας με ρήτρα στο επιτόκιο ήταν μεγάλο λάθος σίγουρα, που αναγνωρίζεται. Ένα λάθος που αποφεύγει το ΔΝΤ, διότι οι ίδιοι δίνουν στήριξη με μειωμένο επιτόκιο. Η Γερμανία χρέωσε ρήτρα. Έτσι μεγάλωσε το χρέος κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης".
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Σόρος επανέλαβε τη θέση του πως θα ήταν μεγάλο λάθος η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Είπε σχετικά:
"Νομίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί διότι η Ευρώπη δεν θα σπρώξει την Ελλάδα εκτός. Αυτό που νομίζω ότι μπορεί να συμβεί είναι ότι η ΕΕ επιμένει τα χρήματα να είναι δεσμευμένα χωρίς να τα δίνει απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση κρατώντας τα για πληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς την Ευρώπη δίνοντας πρακτικά στην Ελλάδα τα χρήματα να εξοφλήσει τα δάνεια που πήρε απ' την Ευρώπη".