Bέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα. Ο ίδιος επέκρινε την τρόικα για την εμμονή της στη λιτότητα.
Αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου παραχώρησε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα, που βρέθηκε στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.
Μιλώντας στο MEGA, ο Χάνες Σβόμποντα επέκρινε την τρόικα για την εμμονή της στη λιτότητα, ενώ έκανε θετικές αναφορές και παρείχε στήριξη στην Ελλάδα, δηλώνοντας "100% σίγουρος" ότι η χώρα μας θα καταφέρει να βγει από την κρίση.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Μ. Σαράφογλου: Κύριε Σβόμποντα, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Θα ήθελα να σας θέσω ορισμένα ερωτήματα για το πρόγραμμα λιτότητας στη χώρα μας. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε οικονομική ανάπτυξη κι ανόρθωση στην Ελλάδα όταν τα εφαρμοζόμενα μέτρα λιτότητας οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση κι υψηλότερη ανεργία;
Χ. Σβόμποντα: Πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανάπτυξη με πολύ πιεστικά μέτρα λιτότητας. Σημασία έχει να αλλάξει η Ευρώπη πολιτική. Διότι πολιτική λιτότητας σε μια χώρα μπορεί μόνο να πετύχει εάν υπάρχει ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι θα μπορείς να εξάγεις στις χώρες αυτές κι αυτές μπορούν να σε βγάλουν απ' την κρίση. Σημασία για την Ελλάδα έχουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα. Αυτή θα πρέπει να είναι η κύρια συμβουλή και από την τρόικα, η επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μ. Σαράφογλου: Πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ωθούν για περισσότερο κοινωνικά ισορροπημένη διέξοδο απ' την κρίση;
Χ. Σβόμποντα: Απολύτως. Χωρίς περισσότερο εισόδημα ή στήριξη σε αυτούς που το έχουν κοινωνικά ανάγκη για να αγοράζουν προϊόντα που παράγονται στην Ευρώπη, δεν θα είναι δυνατή η έξοδος απ' την κρίση. Επομένως, δεν είναι απαραίτητη μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία ,που είναι πολύ σημαντική, μαζί με την οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη κοινωνική ισορροπία. Είναι απαραίτητο την ίδια στιγμή να δώσουμε ευκαιρία στην ανάπτυξη. Οι ιδεολογικοί φραγμοί στα μυαλά των περισσοτέρων αποκαλουμένων οικονομολόγων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σήμερα.
Μ. Σαράφογλου: Κατά τη γνώμη σας, πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση στην ΕΕ ή θα πρέπει οι ηγέτες να βρουν μια γενική λύση κατάλληλη για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία;
Χ. Σβόμποντα: Μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να βγει απ' την κρίση αν κι οι υπόλοιποι δεν πάνε προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτή είναι η έκκλησή μας προς τους Ευρωπαίους ηγέτες: 'Οχι μονομερή εμπορική πολιτική κοιτώντας αυτήν την εβδομάδα την Ελλάδα, την άλλη την Πορτογαλία. Κοιτάξτε την Ευρώπη ως συνολική οντότητα και βγάλτε την απ' την κρίση τότε, η Ελλάδα θα βγει απ' την κρίση πιο γρήγορα απ' ό,τι χωρίς αυτή την πολιτική… Νομίζω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Είμαι 100% σίγουρος. Γιατί; Διότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αλλάξει στάση ο δημόσιος τομέας, να είναι περισσότερο προσανατολισμένος προς τον πολίτη και όχι στη γραφειοκρατία. Και τέλος ελπίζω ότι η ίδια η τρόικα -αργά, πολύ αργά- αλλά αρχίζει να καταλαβαίνει τις κοινωνικές ανάγκες.
Μ. Σαράφογλου: Θα μπορούσε ο Φρανσουά Ολάντ να παίξει ρόλο στη διαχείριση της κρίσης; Διότι η Γερμανία παίζει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Χ. Σβόμποντα: Θεωρώ ότι ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να κάνει πολλά. Σκοντάφτει στην αντίσταση της κυρίας Μέρκελ, βεβαίως. Δεν είναι, όμως, αντίθεση μεταξύ δυο χωρών μόνο. Είναι αντίθεση δυο νοοτροπιών: Πώς θα αλλάξει η Ευρώπη και θα επανέλθει ανάπτυξη. Δυστυχώς η Γερμανία και οι Γερμανοί ηγέτες μιλούν πολύ για το μέλλον της Ευρώπης και την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης δεν είναι, όμως, έτοιμοι να λύσουν τα σημερινά προβλήματα. Ενόψει των γερμανικών εκλογών, πολύ φοβάμαι ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα είναι όσο ευέλικτη απαιτείται στις σημερινές απαιτήσεις για να ξεπεραστεί η κρίση.