Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε ένστολους, δικαστές, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε ένστολους, δικαστές, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.
Στους βασικούς μισθούς των επικεφαλής στη βαθμολογική κλίμακα σε όλους των κλάδων των ειδικών μισθολογίων το πολυνομοσχέδιο προβλέπει περικοπές ακόμα και πάνω από τα 1.100 ευρώ. Για παράδειγμα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα έχει πλέον βασικό μισθό 1.873 ευρώ από 2.337 ευρώ σήμερα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου 3.023 ευρώ από 4.134 ευρώ σήμερα, οι καθηγητές ΑΕΙ 1.459 ευρώ από 1.775 ευρώ σήμερα, οι Συντονιστές Διευθυντές του ΕΣΥ 1.665 ευρώ από 2.055 ευρώ σήμερα, οι Πρέσβεις 1.899 ευρώ από 2.234 ευρώ σήμερα.
Η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των αποδοχών των δικαστικών ως αναντίστοιχη με τις μειώσεις που έγιναν στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, ανοίγοντας έτσι παράθυρο για προσφυγές στο Μισθοδικείο. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου το μισθοδικείο δεν μπορεί να αγνοήσει μια τέτοια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και τόνισε: "Όσο για το εάν προσφύγουμε, θεωρείστε το βέβαιο ότι θα προσφύγουμε".
Ζητώντας να μη ψηφιστούν οι περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, τα προεδρεία των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην είσοδο της Βουλής. Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα διαλύονται οι υπηρεσίες λέγοντας ότι "μας σφάζουν, μας εξαθλιώνουν, μας οδηγούν στην ακινητοποίηση. Διαλύουν και μας ως ανθρώπους, ως εργαζομένους αλλά και τις υπηρεσίες μας. Δεν θέλουν σώματα ασφαλείας, δεν θέλουν αστυνομία. Θέλουν να οργιάζει το έγκλημα, με γεια τους με χαρά τους, θα τους πολεμήσουμε".
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου οι βασικοί μισθοί μειώνονται από 8 ευρώ έως 464 ευρώ αναλόγως του βαθμού:
Το επίδομα εξομάλυνσης από 12 ευρώ έως 26 ευρώ
Το επίδομα ειδικής απασχόλησης από 15,5 ευρώ έως 88 ευρώ
Το επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης από 3,2 ευρώ έως 178,3 ευρώ
Τα έξοδα παράστασης από 25,8 ευρώ έως 83,1 ευρώ
Το επίδομα ευθύνης Διοίκησης από 3 ευρώ έως 24 ευρώ
Το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας 16 ευρώ
Το επίδομα ειδικών συνθηκών 7 ευρώ
Το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας 33 λεπτά για κάθε ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες έντονες είναι οι συζητήσεις στους κόλπους των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, για μαζικές παραιτήσεις. Από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενης αφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι "ο μισθός του βουλευτή, καθαρός μισθός είναι 7.600 ευρώ. Γίνονται περικοπές στον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ από 2.337 μικτά και τώρα θα πάρει 1.837 ευρώ. Διαλύεται την εθνική άμυνα της χώρας. Διαλύεται την προστασία του πολίτη προκειμένου να ικανοποιήσετε τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός σας".
Παρά τις παρεμβάσεις και στη δομή των ειδικών μισθολογίων, οι ανισορροπίες μεταξύ των κλάδων παραμένουν και εντείνονται λόγω της πανσπερμίας επιδομάτων. Ο βασικός μισθός του Ειρηνοδίκης Δ' Τάξης διαμορφώνεται στα 1.369 ευρώ, του Λέκτορα στα 1.065 ευρώ, του Επιμελητή Β΄ του ΕΣΥ στα 1.321 ευρώ, του Ακόλουθου Πρεσβείας στα 1.061 ευρώ, του Ανθυπολοχαγού στα 875 ευρώ, του Τιτουλάριου Επισκόπου στα 1.089 ευρώ.
Το "ψαλίδι" των περικοπών φτάνει και στις ΔΕΚΟ. Με ειδική διάταξη προβλέπεται η ενσωμάτωση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ στο Ενιαίο Μισθολόγιο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα νέο "ψαλίδι" στους βασικούς μισθούς, κατάργηση επιδομάτων και αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη.
Οι μισθολογικές απώλειες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 20% με 25%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι θα εξοικονομηθούν πάνω από 117 εκατ. ευρώ.