Η ώρα της κάλπης έφτασε στις ΗΠΑ για 120 εκατομμύρια Αμερικανούς που εκλέγουν σήμερα τον επόμενο πρόεδρό τους, σε μια απ' τις πιο οριακές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα σε 7 Πολιτείες-"κλειδιά", και κυρίως στο Οχάιο.
Η ώρα της κάλπης έφτασε στις ΗΠΑ για 120 εκατομμύρια Αμερικανούς που εκλέγουν σήμερα τον επόμενο πρόεδρό τους, σε μια απ' τις πιο οριακές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα σε 7 Πολιτείες-"κλειδιά", και κυρίως στο Οχάιο.
Οι τελευταίες πανεθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισόπαλους τους δύο αντιπάλους, αλλά σε δύο δημοσκοπήσεις -για λογαριασμό της "Washington Post" και του ερευνητικού κέντρου Pew- o Ομπάμα διατηρεί προβάδισμα 3 μονάδων, με 50% έναντι 47% για τον Ρόμνεϊ.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ψήφισε το πρωί, τοπική ώρα, στη Μασαχουσέτη, ενώ λίγο αργότερα ψήφισε στο Ουισκόνσιν και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Πολ Ράιαν, με την οικογένειά του.
Ο Ομπάμα είχε ήδη ψηφίσει πριν από δύο εβδομάδες στο Σικάγο, όπως και σχεδόν το 25% των Αμερικανών ψηφοφόρων, ενώ ο ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Ντέλαγουερ.
Οι κάλπες στις ανατολικές Πολιτείες κλείνουν στις 2 τα ξημερώματα και το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών ενδέχεται να ξεκαθαρίσει γύρω στις 5 το πρωί. Ωστόσο, αναλυτές φοβούνται παράταση της αγωνίας αν υπάρξει αμφισβήτηση του αποτελέσματος σε κάποιες Πολιτείες και ήδη τα δύο στρατόπεδα έχουν επιστρατεύσει στρατιές δικηγόρων έτοιμων να δώσουν νομικές μάχες όπου κριθεί αναγκαίο.
Το αποτέλεσμα των εκλογών καθορίζει το κολέγιο των εκλεκτόρων και νικητής αναδεικνύεται ουσιαστικά όχι αυτός που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά εκείνος που θα κατορθώσει να κερδίσει 270 εκλέκτορες. Σύμφωνα με εκτίμηση του CNN, σε σύνολο 538 εκλεκτόρων, o Oμπάμα φέρεται να εξασφαλίζει ήδη ως σίγουρους 201 εκλέκτορες και ο Ρόμνεϊ 191 (παραμένουν 146 διεκδικούμενοι).
Όσον αφορά στις κυμαινόμενες πολιτείες, αυτές στις οποίες αναμένεται ότι θα υπερισχύσει ο Ομπάμα δεδομένου ότι εκλέγουν δημοκρατικούς από το 1992, είναι οι Γουισκόνσιν, Πενσυλβάνια και Μίσιγκαν. Στην περίπτωση αυτή ο Ομπάμα θα φτάσει τους 247 εκλέκτορες, ακόμη κι αν πολιτείες που πιστεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι πως θα ανακτήσουν, όπως οι Φλόριδα και Β.Καρολίνα, μείνουν τελικά στον Ρόμνεϊ. Με τους συσχετισμούς αυτούς ο Ρόμνεϊ αγγίζει τους 240 εκλέκτορες, ενώ ο Ομπάμα πρέπει να κερδίσει επιπλέον 24 για να έχει την πλειοψηφία – από τις πολιτείες Οχαίο και μια εκ των Αϊόβα, Νεβάδα ή Κολοράντο. Σημειώνεται ότι γι' αυτό το λόγο στις πολιτείες αυτές έχουν δαπανηθεί τα περισσότερα χρήματα. Πάντως, στο ενδεχόμενο να κερδίσει σχεδόν όλες τις κυμαινόμενες πολιτείες ο Ομπάμα, θα προσεγγίσει τους 300 εκλέκτορες, γεγονός που θα αποτελέσει θρίαμβο, ενώ αν εκλεγεί με 270 θα πρόκειται για μια οριακή νίκη. Υπενθυμίζεται ότι το 2008 είχε εκλεγεί με 365 εκλέκτορες.
Εκτός από το ποιος θα πάρει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου, οι εκλογές θα καθορίσουν τους κυβερνήτες ορισμένων Πολιτειών, το ένα τρίτο των 100 εδρών για τη Γερουσία, καθώς και τις 435 θέσεις για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο στη Βουλή και οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία.
"Mάχη" μέχρι το νήμα
Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ έδιναν μάχη με μαραθώνιο προεκλογικών εμφανίσεων στις αμφίρροπες Πολιτείες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.
Στην ύστατη επιχείρηση γοητείας των ψηφοφόρων, και οι δύο μονομάχοι επιστράτευσαν τα δυνατά τους χαρτιά, τις συζύγους τους.
Με διάσημους τραγουδιστές στο πλευρό του, όπως ο Μπρους Σπρινγκστιν, ο Στίβι Γουόντερ κι ο ράπερ Τζέη Ζ, ο Ομπάμα αναγνώρισε στις ομιλίες του την απογοήτευση του κοινού για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά ζήτησε ανανέωση της λαϊκής εντολής για να μην αφήσει στη μέση το έργο του.
Ο Μιτ Ρόμνεϊ, από την πλευρά του, συνέχισε τις επιθέσεις κατά του αντιπάλου του, βομβαρδίζοντας το κοινό με στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν -όπως λέει- την αποτυχία του προέδρου να βγάλει τη χώρα απ' τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.