5 ημέρες έχουν στη διάθεσή τους φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ προκειμένου να στείλουν στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους καταλόγους των υπαλλήλων που τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα και αργία και άλλες 5 για να στείλουν και τις σχετικές διοικητικές πράξεις.
Προθεσμία 5 ημερών έχουν οι υπηρεσίες προσωπικού των ΟΤΑ και φορέων του Δημοσίου προκειμένου να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον κατάλογο των υπαλλήλων που τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα.
Ο σχετικός νόμος αναρτήθηκε ήδη στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου και προβλέπει ότι:
Βγαίνουν άμεσα σε διαθεσιμότητα -και καταργείται η οργανική τους θέση- όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και με ειδικότητα Διοικητικού, Διοικητικού- Λογιστικού, Διοικητικού- Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ΑΣΕΠ ή άλλη αξιόπιστη διαδικασία πρόσληψης σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια.
Μέσα στην ίδια προθεσμία των 5 ημερών, οι υπηρεσίες προσωπικού των ΟΤΑ και φορέων του Δημοσίου θα πρέπει να αποστείλουν στο υπουργείο και τον κατάλογο των υπαλλήλων που τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία κατ' εφαρμογή των νέων πειθαρχικών διατάξεων.
Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 10 ημέρες, αφού έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι ίδιες υπηρεσίες οφείλουν να στείλουν στο υπουργείο αντίγραφα των διοικητικών πράξεων για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς και γι' αυτούς που τέθηκαν σε αργία.
Η σχετική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου ήδη έχει σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι δήμαρχοι αρνούνται να παράσχουν στοιχεία που θα οδηγήσουν αρχικά σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια ενδεχομένως και στην απόλυση των υπαλλήλων τους. Μετά από κάλεσμα της ΚΕΔΕ, το ένα μετά το άλλο δημοτικά συμβούλια της χώρας παίρνουν αποφάσεις να μην δώσουν στο υπουργείο τις λιστες με τα ονόματα των υπαλλήλων που θα οδηγηθούν στην έξοδο.
Ανάλογη στάση κρατούν και οι περιφερειάρχες, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στους δήμους σκληραίνουν τη στάση τους συνεχίζοντας τις καταλήψεις σε δημαρχεία σε όλη τη χώρα.
Μπλόκο στη σύνταξη των καταλόγων με τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα επιχειρεί να στήσει και η ΑΔΕΔΥ, που καλεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους εργαζομένους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ παράλληλα προκηρύσσει συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σ' όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ώσπου να εκπνεύσουν οι προθεσμίες για τη συλλογή και αποστολή των εν λόγω στοιχείων.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ότι κανείς εφοριακός υπάλληλος δεν κινδυνεύει να τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω της μείωσης των οργανικών θέσεων στις εφορίες καθώς υπάρχουν διαπιστωμένα κενά 1.000 οργανικών θέσεων στον εφοριακό κλάδο.