Σε αναζήτηση της χρυσής τομής που θα αποτρέψει το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Τρίτης βρίσκονται Ευρωπαίοι και ΔΝΤ. Oι πληροφορίες κάνουν λόγο για πακέτο κινήσεων -χωρίς "κούρεμα"- για να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος.
Σε αναζήτηση της χρυσής τομής που θα αποτρέψει το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Τρίτης βρίσκονται Ευρωπαίοι και ΔΝΤ.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να γεφυρώνονται, τουλάχιστον στο σκέλος της επαρκούς χρηματοδότησης έως το 2016, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται έτσι η απαιτούμενη συναίνεση για την εκταμίευση της δόσης.
Πρόοδο στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την επίτευξη ενός συμβιβασμού για το ελληνικό χρέος αποκαλύπτει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με δήλωσή του στο Reuters.
Η όποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να στηρίζεται στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους, διαμηνύει από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο στόχος είναι "να φτιάξουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που είναι στέρεο, που είναι πειστικό σήμερα, που θα είναι βιώσιμο αύριο" επισημαίνει στο Reuters.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει το Ταμείο, ο συνδυασμός λύσεων στον οποίο φαίνεται να καταλήγουν οι τεχνοκράτες σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αποδεικνύει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει πολλές προτάσεις, οι οποίες με διάφορους συνδυασμούς θα φτάσουν το έλλειμα στο 120% το 2020. Συγκεκριμένα, φαίνεται να καταλήγουν στα εξής: Επιμήκυνση του προγράμματος, δραματική μείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου δανεισμού, επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και επαναγορά ομολόγων.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να αποδέχεται να μοιράσει τα κέρδη της στις κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και αυτές στις κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαθέσουν στην Ελλάδα.
Εφόσον όλα πάνε καλά την Τρίτη και στο επίπεδο των υπουργών, το Ταμείο θα επισπεύσει τις διαδικασίες και αναμένεται απόφαση από το διοικητικό του συμβούλιο το πρώτο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA, που δεν σχολιάζει το Ταμείο, μετά από τις εξελίξεις αυτές, και εφόσον επιβεβαιωθούν και στο Eurogroup της Τρίτης, η κ. Λαγκάρντ δεν θα επιμείνει στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, το οποίο συζητηθεί αργότερα και ανάλογα με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες έχοντας ούτως ή άλλως στο φάκελό του τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες ρυθμίζονται οι τελευταίες εκκρεμότητες με τη τρόικα.
Όπως δήλωσε στο ΜΕGΑ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο έλεγχος στις δαπάνες θα είναι πλέον ασφυκτικός και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τριμηνιαίους στόχους, μηνιαία παρακολούθηση και προκαθορισμένα διορθωτικά μέτρα.
Στην περίπτωση αποκλίσεων θα προβλέπεται αυτόματη περικοπή 10% λειτουργικών δαπανών και επιχορηγήσεων σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, ενώ εάν παρατηρούνται σοβαρές αποκλίσεις θα τοποθετείται ειδικός επόπτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν θα ισχύσει μηχανισμός αυτόματης σύνδεσης των αποκρατικοποιήσεων με τις δαπάνες, ενώ δεν αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού στη Τράπεζα της Ελλάδας, όπου φτάνουν οι δόσεις των δανείων.
Υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν, εν τω μεταξύ, αναπόφευκτο το νέο "κούρεμα" στο χρέος, αργά ή γρήγορα.
Ο Γερμανός Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ δηλώνει χαρακτηριστικά πως "στο τέλος της ημέρας, δεν θα αποφύγουμε ένα 'κούρεμα' χρέους για την Ελλάδα".
"Για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα, χρειάζεται μάλλον μια αναδιάρθρωση με όλους τους πιστωτές" λέει ο Λαρς Φελντ, μέλος Οικονομικού Συμβουλίου στη "Stuttgarter Nachrichten"