Εποικοδομητική, χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη συζήτηση με τις Βρυξέλλες, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης, και όπως όλα δείχνουν, είναι ορατός πλέον ένας συμβιβασμός του Ταμείου με την Ευρώπη στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Εποικοδομητική, χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη συζήτηση με τις Βρυξέλλες, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης, και όπως όλα δείχνουν, είναι ορατός πλέον ένας συμβιβασμός του Ταμείου με την Ευρώπη στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
"Κλειδί" για τη κάλυψη του χάσματος μεταξύ ΔΝΤ- Ευρωπαίων χαρακτηρίζεται το "πάγωμα" από το Ταμείο της πρότασης του για νέο "κούρεμα". Όλα θα κριθούν, ωστόσο, από την αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών λύσεων που θα υιοθετηθούν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του MEGA Mιχάλη Ιγνατίου, τα στελέχη του Ταμείου είχαν και την Κυριακή επαφές με τους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες και πληροφορίες επιβεβαίωναν την η αισιοδοξία που εκφράστηκε την Παρασκευή, ότι υπάρχει διάθεση για να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Τρίτης.
Από το Ταμείο, βέβαια, προειδοποιούν ότι… δεν έχει τραγουδήσει ακόμα η πρωταγωνίστρια, όποια και αν είναι αυτή, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι διεξάγεται μία έντιμη και εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μόνο ηττημένοι αν δεν συμφωνήσουν.
Πηγές στην Ουάσιγκτον εξηγούσαν ότι η κ. Λαγκάρντ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει τελική λύση και δεν συμφωνεί με μεσοβέζικες διευθετήσεις δύο ή τριών ετών, ενώ εκτιμά ότι χάνεται σημαντικότατος χρόνος σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πιο παραγωγικά.
Οι εν λόγω πηγές -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μ. Ιγνατίου- έλεγαν χαρακτηριστικά ως παράδειγμα ότι η κρίση ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να ασχολείται για πέντε μήνες με τις διαπραγματεύσεις και δεν έχει ασχοληθεί ούτε λεπτό με το παραγωγικό κομμάτι του υπουργείου του.
Τα στελέχη του Ταμείου έχουν ολοκληρώσει και το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκταμίευση της δόσης και εάν όλα πάνε καλά την Τρίτη και οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν με την κ. Λαγκάρντ, τότε το Ταμείο θα επισπεύσει τις δικές του διαδικασίες και θα ορίσει τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 7 ή στις 10 Δεκεμβρίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την εκταμίευση της δόσης. Μάλιστα, εξετάζεται και η περίπτωση αν καταστατικά θα μπορούσε να οριστεί μία άλλη μέρα, ακόμα πιο σύντομα.
Η όλη διαδικασία δεν προδιαγράφεται εύκολη, αλλά πιστεύεται ότι με τη βοήθεια των Αμερικανών, οι Ευρωπαίοι θα έχουν την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο. Οι φωνές διαμαρτυρίας αφορούν και πάλι την αναδιάρθρωση, θέμα το οποίο είναι σημαντικό για το Ταμείο και δεν θα εγκαταλειφθεί.
Σόιμπλε: Αδύνατο νέο "κούρεμα"
Στην ίδια ώρα, αδύνατο χαρακτηρίζει ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD.
"Σύμφωνα με το δίκαιο των χωρών μελών της Ευρωζώνης, δεν μπορούμε να δίνουμε δάνεια, να δίνουμε εγγυήσεις και παράλληλα να προχωρούμε σε νέο 'κούρεμα' του χρέους. Αυτό το αποκλείουμε" σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε ακόμη μία φορά την Ελλάδα "να κάνει τη δική της δουλειά", εφαρμόζοντας και όχι μόνο ανακοινώνοντας τις μεταρρυθμίσεις. Είπε επίσης, ότι "αν πούμε στους Έλληνες ότι θα πάμε σε νέο κούρεμα, τότε θα αδυνατίσουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες" και πρόσθεσε ότι κανείς δε μπορεί να υπολογίσει τι θα κόστιζε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για το Γερμανό φορολογούμενο.
Αίσθηση προκαλούν, πάντως, οι δηλώσεις του επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος συνέδεσε την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
"Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα νέο πακέτο βοήθειας, χωρίς να πρέπει και οι πλούσιοι Έλληνες να πληρώσουν. Η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάψουν να παρακολουθούν απαθείς την φοροδιαφυγή και να παγώσουν τα προστατευμένα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μέχρι να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους" λέει ο πρόεδρος του SPD στην "Bild am Sonntag".
Νέο πρόγραμμα "βλέπει" ο Άσμουσεν
Στο μεταξύ, νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα "βλέπει"το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν.
Μιλώντας στο γερμανικό ZDF, ο Γεργκ Άσμουσεν σημειώνει: "Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ρυθμίσουμε τη χρηματοδότηση για τα έτη 2013 – 2014, αλλά θα πρέπει να είναι κανείς ειλικρινής και να πει ότι δεν περιμένουμε στη πραγματικότητα να ανακτήσει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές το 2015 και το 2016, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα".
Μόντι: Ήμασταν υπερβολικά απαιτητικοί
Ο στόχος της Ελλάδας δεν επιτεύχθηκε γιατί απαιτήθηκαν υπερβολικά πολλά πράγματα, παραδέχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, συμπληρώνοντας ότι ως συνέπεια των απαιτήσεων, κατέστη αναγκαία η επίδειξη ανοχής σε ό,τι αφορά μια παράταση χρόνου.
"Με την Ελλάδα ήμασταν υπερβολικά απαιτητικοί σε ό,τι αφορά τα χρονικά όρια που ετέθησαν. Απαιτήθηκε, μέσα σε τρία χρόνια, μια επανάσταση ηθική, νομική, κοινωνική, όπως και η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Πρόκειται, όμως, για μια επανάσταση που χρειαζόταν μια γενιά" σημειώνει ο Μόντι.