Στις 2.30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε οριστικά η συμφωνία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δόση 34,4 δισ εντός του Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε τρεις δόσεις το α΄τρίμηνο του 2013.
Στις 2.30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε οριστικά η συμφωνία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δια στόματος του προέδρου του Eurogroup. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται η ικανοποίηση του Eurogroup για το γεγονός ότι η Ελλάδα υιοθέτησε νέα εργαλεία για τον εμπλουτισμό της εφαρμογής του προγράμματος, ιδιαίτερα αναφορικά με την διόρθωση μηχανισμών ώστε να εξασφαλίζεται η επίτευξη τόσο των δημοσιονομικών στόχων όσο και των αποκρατικοποιήσεων.
Αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το ανακοινωθέν καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και το 30% των πρόσθετων πρωτογενών πλεονασμάτων σε αυτό τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Υπογραμμίζεται περαιτέρω ότι η πρόβλεψη για την βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους επιδεινώθηκε σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012 όταν συμφωνήθηκε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος.
Γίνεται επίσης, ειδική αναφορά στην ελληνική κατεύθυνση μείωσης χρέους στο άμεσο μέλλον μέσω επαναγοράς ομολόγων, με ανώτατη τιμή όχι μεγαλύτερη από την αξία που είχαν στο κλείσιμο της δευτερογενούς αγοράς στις 23 Νοεμβρίου.
Επαναλαμβάνεται στο ανακοινωθέν η δέσμευση το Eurogroup να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα για τη διάρκεια κατά την οποία θα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και εντεύθεν, έως ότου ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές και με δεδομένο ότι η χώρα μας θα ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις και τους στόχους τους προγράμματος προσαρμογής.
"Ήταν μια δύσκολη συμφωνία", ομολόγησε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η πολιτική συμφωνία για εκταμίευση της δόσης πέραν του ποσού αποτελεί και μια υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν εκ των 43,7 δισ. ευρώ, τα 34,4 δισ. (10,6 δισ. για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 23,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) θα δοθούν εντός του Δεκεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν στην Ελλάδα εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ η εκταμίευσή τους θα συνδέεται με την πρόοδο και την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.
"Το Eurogroup ωστόσο θέλει να τονίσει ότι τα οφέλη των πρωτοβουλιών των μελών της Ευρωζώνης θα περιέλθουν στην Ελλάδα με καλή πίστη και με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν πιστά από τη χώρα τα μέτρα όπως αυτά συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα και στη μετά το πρόγραμμα περίοδο εποπτείας", είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.
H συμφωνία για την Ελλάδα περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων κατά 100 μ.β. στα δάνεια του πρώτου μνημονίου, μείωση 10 μ.β. στην προμήθεια για τις εγγυήσεις του EFSF, 15ετή επιμήκυνση σε διμερή και δάνεια από τον EFSF, μεταφορά κερδών ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη τους επί των ελληνικών ομολόγων και επαναγορά των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σε τιμές που δεν μπορούν να υπερβούν εκείνες της 23ης Νοεμβρίου.
Ο κ. Γιούνκερ θέλοντας να απομακρύνει κάθε σενάριο διαφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόνισε πως με τις ανακοινώσεις το Ταμείο είναι σύμφωνο. Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ανέλαβαν δεσμεύσεις για ελληνικό χρέος που θα φτάνει το 124% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το ίδιο ποσοστό θα πρέπει να μειωθεί μέχρι το 2022 κάτω από το 110%.
Η ίδια πρόσθεσε ότι απομένει να γίνει πολύ δουλειά από την πλευρά των εθνικών κοινοβουλίων, αλλά και να προχωρήσει η διαδικασία επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων έτσι ώστε να υπολογιστεί πλήρως ποια θα είναι η μείωση του χρέους.
Μάλιστα η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές θα ζητήσει την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, ενώ ερωτηθείσα εάν το κομμάτι της δόσης του δανείου από το ΔΝΤ θα καθυστερήσει, είπε πως αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Κλειδί, πάντως, για το ναι του ΔΝΤ ήταν η δέσμευση των Ευρωπαίων ότι εάν χρειαστεί θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα για την μείωση του χρέους όταν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, με ο,τι συνεπάγεται αυτό και για κούρεμα του χρέους.
"Όταν η Ελλάδα φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα και εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της θα διαπραγματευόμαστε και θα αποφασίζουμε για επιπλέον μέτρα μείωσης του χρέους. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο όσως αποφασίσαμε και το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στην γερμανική Βουλή", είπε ο κ. Σόιμπλε.
"Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Πήρε τολμηρές και δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις και πρέπει να σκεφτούμε τον ελληνικό λαό. Κι εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας", σημείωσε από την μεριά του ο κ. Μοσχοβισί.
Η συμφωνία υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Επιτροπής για ταχεία εφαρμογή του προγράμματος, διασφαλίζοντας την κατάλληλη στήριξη προς την Ελλάδα, μέχρις ότου να επιστρέψει στις αγορές, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας. Παράλληλα ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές απέδειξαν ισχυρή δέσμευση προς το πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτές οι προσπάθειες αποτελούν την κατάλληλη οδό για ένα καλύτερο μέλλον του ελληνικού λαού.