Την τελική εισήγηση για το νέο φορολογικό διαμορφώνει το οικονομικό επιτελείο εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής και στον απόηχο των αντιδράσεων και της γραμμής που χάραξε ο Αντώνης Σαμαράς. Βασικό "αγκάθι", η υπερφορολόγηση τρίτεκνων και πολύτεκνων.
Την τελική εισήγηση για το νέο φορολογικό διαμορφώνει το οικονομικό επιτελείο εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής και στον απόηχο των αντιδράσεων και της γραμμής που χάραξε ο Αντώνης Σαμαράς για την προστασία της μεσαίας τάξης.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στο Μαξίμου, με αντικείμενο το φορολογικό και την επαναγορά ομολόγων, με διάχυτο τον προβληματισμό για τις διαρροές που υπήρξαν, οι οποίες εκτιμάται ότι έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης.
Ισοδύναμα για τα παιδιά
Βασικό "αγκάθι" παραμένει η υπερφορολόγηση τρίτεκνων και πολύτεκνων και το οικονομικό επιτελείο αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυσή τους. Επί τάπητος έχουν τεθεί διαφορά σενάρια, με κόστος από 50 εκατ. έως 250 εκατ. ευρώ, στη βάση της οδηγίας του πρωθυπουργού να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο προβλέπει την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, από τα 500 στα 550-650 ευρώ. Όσον αφορά στα υποκαταστήματα που σήμερα βαρύνονται με 300 ευρώ, το τέλος ενδεχομένως να φτάσει και στα 500 ευρώ.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να επιτευχθεί αύξηση του νέου επιδόματος για τρίτεκνους- πολύτεκνους -που ενδέχεται να ξεκινά από τα 25 ευρώ- εξετάζεται επίσης η αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και η περαιτέρω αύξηση της φορολογίας των καταθέσεων στο 17,5% αντί 15% που προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί πρόταση της ΔΗΜΑΡ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι τρίτεκνοι χάνουν από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, καθώς έως τις 9.000 ευρώ χάνουν λόγω διαφοράς παλιού- νέου επιδόματος, ενώ από τις 10.000 ευρώ και πάνω προστίθενται οι επιβαρύνσεις της νέας κλίμακας. Για τους πολύτεκνους οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ λόγω των επιπτώσεων της κλίμακας, ενώ έως τις 9.000 ευρώ έχουν όφελος από τη διαφορά παλιού- νέου επιδόματος.
Το θέμα των παιδιών και της φορολογικής τους αντιμετώπισης, ήταν από τα θέματα της ενημέρωσης που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος συνέστησε να υπάρξει προσοχή στη μεταχείριση των οικογενειών με παιδιά. "Είναι ένα μεγάλο εθνικό πρόβλήμα γιατί θα μείνει η Ελλάδα χωρίς Έλληνες" είπε ο Κάρολος Παπούλιας.
Σενάρια για την κλίμακα
Σε ό,τι αφορά την κλίμακα, ήδη από χθες μπήκε οριστικό τέλος -διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού- στα σενάρια για επιβολή συντελεστή 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον εξετάζεται η δυνατότητα να εφαρμοστεί ο ανώτατος συντελεστής όχι από τις 48.000 ευρώ που προβλέπει το βασικό σενάριο της νέας φορολογικής κλίμακας, αλλά από υψηλότερα επίπεδα, ενώ ένα άλλο σενάριο -λιγότερο πιθανό- είναι ο ανώτατος συντελεστής να διαμορφωθεί στο 40%.
Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αντωνης Σαμαράς δεσμεύθηκε για μείωση των συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μόλις επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μάχη για τον ΦΠΑ στην εστίαση που χάθηκε λόγω των αποκλίσεων του προϋπολογισμού.
Σχέδια ακόμη και για ποινές φυλάκισης
Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των μεγάλων φοροφυγάδων, οι οποίοι είτε θα πληρώνουν τα πρόστιμα είτε θα φυλακίζονται.
"Προσπαθούμε να δούμε την διάσταση της φοροδιαφυγής, να την αντιμετωπίσουμε και από την πλευρά της δικαιοσύνης και μελετούνε οι νομικοί περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που υπάρχουν οι ποινές, οι ποινές αυτές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα" είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ενστάσεις και αντιδράσεις
Εν όψει της διακομματικής που θα εξετάσει τη τελική εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών για το Φορολογικό, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει είναι θετική η μετατόπιση του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδήματα, αλλά επισημαίνει και αρνητικά σημεία που αφορούν -μεταξύ άλλων και εκτός από τη φορολογική αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά- στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη φορολογική αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών και στην αναπτυξιακή διάσταση του νομοσχεδίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το φορολογικό και επιτίθενται ευθέως στον Αντώνη Σαμαρά.
Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει "επείγουσα προτεραιότητα" τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος, καταγγέλλοντας ότι "η χρονίζουσα ανάγκη μίας πραγματικής φορολογικής μεταρρύθμισης έχει εκφυλιστεί σ' ένα σήριαλ λογιστικών αναζητήσεων και μικροπολιτικών ελιγμών".
Το σχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις 11 Δεκεμβρίου, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση.