Στα τέλη του Φεβρουαρίου θα έχει η κυβέρνηση στα χέρια της τις έρευνες που πραγματοποιεί νορβηγικό πλοίο για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την προσπάθεια της χώρας στον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Στα τέλη του Φεβρουαρίου θα έχει η κυβέρνηση στα χέρια της τις έρευνες που πραγματοποιεί νορβηγικό πλοίο σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την προσπάθεια της χώρας στον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, μιλώντας σε κυπριακή εφημερίδα.
"Εφόσον αποδειχθούν ακριβή όλα αυτά που λέγονται και για τους δικούς μας φυσικούς πόρους, Κύπρος και Ελλάδα μαζί θα μπορούσαν για πρώτη φορά να δώσουν στην ενεργειακά 'διψασμένη' Ευρώπη πολύ σημαντικούς ενεργειακούς πόρους από ευρωπαϊκό έδαφος" αναφέρει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα "Σημερινή" ο Αντ. Σαμαράς.
Εν τω μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδαν τις τελευταίες ημέρες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πιθανά έσοδα από 427 δισ. ευρώ έως και πάνω από 1 τρισ. Μάλιστα αναφέρθηκαν και εκθέσεις καθηγητών που τέθηκαν υπόψιν του πρωθυπουργού. Επιφυλακτικό εμφανίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς οι έρευνες του νορβηγικού πλοίου είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Πάντως, σύμφωνα με ψύχραιμες εκτιμήσεις, υπάρχουν όντως κοιτάσματα αλλά είναι πρόωρο ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα για πιθανά έσοδα. Πιο μετριοπαθής στις εκτιμήσεις του εμφανίζεται ο Γιάννης Μανιάτης, που ως υφυπουργός Περιβάλλοντος είχε ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, τα έσοδα σε βάθος 30ετιας μπορεί να φτάσουν τα 150 δισ., τα οποία δεν θα έχουν καμία σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Ένα ακόμη θέμα που έχει άμεση σχέση με τις έρευνες, είναι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, αποτελεί σταθερή πολιτική επιδίωξη της Ελλάδας.