Αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο, που έλαβαν οι χιλιάδες δανειολήπτες από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο, που έλαβαν οι χιλιάδες δανειολήπτες από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Κάποιοι μάλιστα μπήκαν στη λίστα των κόκκινων δανείων καθώς αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν ακόμη και τις χαμηλές δόσεις αυτών των δανείων όπου η επιδότηση του επιτοκίου φτάνει ακόμη και το 100%.
Οι δικαιούχοι ζητούν από τις τράπεζες την ρύθμιση των δανείων τους μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ. Από την πλευρά τους τα πιστωτικά ιδρύματα, για να αποδεχτούν την πρόταση των δανειοληπτών, τους ζητούν να παραιτηθούν από την επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να εξετάσει το θέμα.
Ο νομικός σύμβουλος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Β. Τσιαφούτης εκτιμά ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία όπως λέει, θα προβλέπει ότι η επιδότηση θα πρέπει να διατηρείται ακόμη και αν τα δάνεια ρυθμίζονται.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα ενεργά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ φτάνουν πλέον τις 64.000, με το ποσοστό της επιδότησης να κυμαίνεται από 50% έως 100% για 9 χρόνια και την διάρκεια των δανείων να φτάνει τα 15 χρόνια. Πολλά από αυτά εγκρίθηκαν από το 2002 έως το 2008 εκτινάσσοντας το κόστος για τον Οργανισμό που έφτασε τα 380 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα τα έσοδά του καταρρέουν. Οι οφειλές του οργανισμού προς τις τράπεζες φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ, υπέρ του ΟΕΚ, αγγίζουν πλέον τα 2,5 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, "μάχη" για την επιβίωση δίνουν και χιλιάδες επιχειρήσεις με τον τζίρο τους να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και τα επιχειρηματικά δάνεια να κοκκινίζουν το ένα μετά το άλλο. Από το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων που φτάνουν τα 114,5 δισ. ευρώ τα καθυστερούμενα φτάνουν το 22% δηλαδή τα 25 δισ., ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αυξητική τάση μέχρι το τέλος του χρόνου στο 26 έως 28%.
Να βρεθούν τεχνικές λύση τόσο για την ενίσχυση ρευστότητας όσο και για τα "κόκκινα" δάνεια, ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κων/νος Μίχαλος.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά το σχέδιο για την ρύθμιση των δανείων ιδιωτών προς τις τράπεζες έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να πάρει το "πράσινο φως".