Στις Βρυξέλλες, στο χώρο της ευρωπαϊκής δεξιάς είχαν στόχο τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος φέρεται να επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να αποσύρει την υποψηφιότητά του σε περίπτωση που ο Μάριο Μόντι κατέβει στις εκλογές ως επικεφαλής της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς αλλά υπό τον όρο ότι θα έχει και τη στήριξη της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά.
Έκπληξη περίμενε τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού εκεί συνάντησε τον Μάριο Μόντι αυτοπροσώπως, που προσήλθε κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της ευρωπαϊκής δεξιάς Βίλφρεντ Μάρτενς, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Ο Ζοζέ Εμμανουέλ Μπαρόζο είχε στείλει ήδη το μήνυμα στον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό από την σε τηλεφωνική τους επικοινωνία επισημαίνοντας: "Έχει σημασία να παραμείνει η Ιταλία σε αυτό το μονοπάτι της σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι κρίσιμο για την Ιταλία, αλλά και για την ΕΕ. Αυτές ήταν οι απόψεις που πολύ ειλικρινά εξέφρασα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι."
Το κλίμα για τον καβαλιέρε ήταν ήδη βαρύ με τον επικεφαλής της παράταξης στην ευρωβουλή Ζόζεφ Ντολ να επισημαίνει ότι "το Λαϊκό Κόμμα δεν είναι με τους λαϊκιστές κι εκείνους που δινουν κουφιες υποσχέσεις προς άγραν ψήφων". Ο Μπερλουσκόνι επανέλαβε την πρόθεσή του να "κάνει ένα βήμα πίσω" αν ο Μόντι βάλει υποψηφιότητα ως επικεφαλής "μετριοπαθούς"-όπως είπε- συμμαχίας που θα έχει, όμως, τη στήριξη και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά. "Εκτιμώ τα λόγια σας", φέρεται να είπε ο Μάριο Μόντι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά τον ώθησε στη απόφαση να παραιτηθεί. Ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν δηλωσε με νοημα. "Η Ιταλία, όπως και οι άλλες χώρες, είναι πιο ισχυρή, όταν προχωράει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με όραμα", σημείωσε.
Πάντως, και συμφωνα με τον ιταλικό Τυπο η Αγκέλα Μέρκελ ζήτησε στη διάρκεια της συνεδρίασης απ' το Μάριο Μόντι να κατεβεί υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, ενω το εγκώμιό του έπλεξε και ο Φρανσουά Ολάντ φθάνοντας στη σύνοδο κορυφής. "Είναι ένας άνθρωπος που επέτρεψε στην Ιταλία να ανακάμψει, που έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, που κάνει την Ιταλία να είναι σήμερα αξιοσέβαστη, αλλά δεν θέλω να αναμειχθώ στην ιταλική πολιτική ζωή", είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος της ιταλικής κεντροαριστερας Πιερλουίτζι Μπερσανί που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι οι μεταρρυθμισεις πρεπει να συνεχιστουν και εμφανισθηκε βεβαιος για την ήττα του Μπερλουσκόνι. "Ο Μπερλουσκόνι θα χάσει αυτές τις εκλογές. Προσπάθησε να σώσει ό,τι σώζεται και να βρεθεί στο κέντρο της σκηνής", ύπογράμμισε.
Πάντως, και οαρά την πολιτική κρίση, η Ιταλία άντλησε σήμερα εύκολα από τις αγορες 3,5 δισ. ευρώ με τα επιτόκια για τα τριετή ομόλογά της να πέφτουν σε διετίας.