Ως ένα πικρό, αλλά αναπόφευκτο ποτήρι χαρακτηρίζει το μνημόνιο για την Κύπρο ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του MEGA "Έρευνα" και τον Παύλο Τσίμα, παραμονές της υπογραφής του κυπριακού μνημονίου.
Ως ένα πικρό, αλλά αναπόφευκτο ποτήρι χαρακτηρίζει το μνημόνιο για την Κύπρο ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του MEGA "Έρευνα" και τον Παύλο Τσίμα, παραμονές της υπογραφής του κυπριακού μνημονίου.
"Αγωνίστηκα για να μην το πιούμε ζητώντας, επιζητώντας, προσπαθώντας με όλες μου τις δυνάμεις να βρούμε χρηματοδότηση από τρίτες χώρες. Δυστυχώς, δεν έγινε μπορετό και υποχρεωθήκαμε να συζητήσουμε για 4 μήνες με την τρόικα" δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκπομπή, η οποία προβάλλεται απόψε, Πέμπτη, στις 23:30.
Ο κ. Χριστόφιας τονίζει ότι "στην Κύπρο δεν είναι ίδια κατάσταση με την Ελλάδα" και επισημαίνει ότι αν με το μνημόνιο η τρόικα, ζητήσει γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, τότε ο ίδιος πολύ δύσκολα θα υπογράψει.
"Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μας έλλειμμα -λέει ο κ. Χριστόφιας- χρειαζόμαστε ουσιαστικά 1,2 δισ., ή αν το επιμηκύνω 1,5 δισ. Με τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε θα τα εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα σύντομα. Το πρόβλημά μας είναι το εξωτερικό χρέος. Είναι ακριβώς το πρόβλημα που προκάλεσε την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πόσο θα είναι το πρόστιμο γι' αυτό, το ποσό που θα χρειαστεί. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Αν είναι υπέρογκο αυτό, θα έχουμε μεγάλα πρόβλήματα πρώτα απ' ολα να καταλήξουμε σε μνημόνιο, διότι δεν υπογράψαμε ακόμη το μνημόνιο. Εάν έρθουν και μας πουν ότι δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να κάνουμε ετούτο κι εκείνο, το άλλο, να αποκρατικοποιήσουμε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς. Ε, αυτό για μένα είναι πολύ δύσκολο να το δεχτώ".
"Το '74 πέσαμε θύματα των Τούρκων, των πραξικοπηματιών και της χούντας. Σήμερα πέσαμε θύματα της αχορταγιάς των τραπεζιτών" αναφέρει ο ίδιος μιλώντας για την κρίση και αφήνει αιχμές για την πολιτική και τους χειρισμούς της ΕΕ.
"Διαπιστώναμε στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας μας, η ίδια η ΕΕ, το συμβούλιο, ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ, με την έννοια ότι ο πολίτης είναι απομακρυσμένος από την Ένωση. Ε, τώρα τι υπάρχει; Υπάρχει χάσμα, βάραθρο υπάρχει μεταξύ των πολιτών και της Ένωσης, διότι η Ένωση με τους χειρισμούς που έκανε για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει πολλαπλασιάσει τη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία, και πάει λέγοντας" σημειώνει στο MEGA ο Δημήτρης Χριστόφιας.
Στην ίδια εκπομπή, που αναζητά απάντηση στο ερώτημα "πώς βρέθηκε η Κύπρος από νησί του οικονομικού θαύματος στο μνημόνιο και πώς διαγράφεται η επόμενη μέρα;", μιλά και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νίκος Αναστασιάδης.
"Δεν μπορούμε παρά να υλοποιήσουμε κατά γράμμα αυτά που θα συμφωνηθούν" επισημαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας: "Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές παρά με αίσθημα ευθύνης να διαχειριστούμε, έστω και αν είναι ένα μνημόνιο που το διαπραγματεύτηκε μια άλλη κυβέρνηση".
Θετικές προεκτάσεις των εξελίξεων στο πεδίο της οικονομίας εντοπίζει ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος "βλέπει" πως θα υπάρξει συρρίκνωση της τάξης του 10% στον δημόσιο τομέα, σοβαρή μείωση στα διάφορα επιδόματα που ήταν -όπως λέει- αδικαιολόγητα και θα "μπει σε τάξη" το συνταξιοδοτικό.
"Αυτά αν είσαι ακραίος στην πολιτική σου, μπορεί να τα ονομάζεις λιτότητα, εγώ αυτά σας λέω είναι ορθότητα, δεν είναι λιτότητα. Είναι μέτρα που σε βοηθούν να έχεις μια πιο γερή οικονομία" δηλώνει στο MEGA ο κ. Βασιλείου, διαχωρίζοντας την περίπτωση της Κύπρου από αυτήν της Ελλάδας.
"Δεν είναι το ίδιο -τονίζει- σαν να πούμε όπως κάναμε στην Ελλάδα 'κόψε τους μισθούς στο μισό' και 'βάλε τον κόσμο να πεινάσει' ή αυξάνεις τους φόρους και αναγκάζεις επιχειρήσεις και κλείνουν κ.λπ. Λοιπόν, δεν είναι αυτού του είδους το κλίμα".
Στην αποψινή "Έρευνα" μιλά και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος στέλνει το δικό του μήνυμα. "Εγώ θέλω να πιστεύω η νέα κυβέρνηση, διότι βαδίζομεν για νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι πρέπει να σφίξουν τα ζωνάρια, να κάνουν τα μανίκια πάνω, να πέσουν στη δουλειά όλοι και να αφήσουν εκείνα που γνωρίζαμε πριν λίγα χρόνια" λέει ο κ. Χρυσόστομος.