Σε ομόφωνη συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης κατέληξαν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες 14 ωρών.
Σε ομόφωνη συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης κατέληξαν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες 14 ωρών.
Το θέμα έχει μεταφερθεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τους αρχηγούς των κρατών μελών να χρησιμοποιούν αυτή την απόφαση του Ecofin ως βάση συμφωνίας για τις ενοποίηση των τραπεζών και να αναμένονται σχετικές δηλώσεις του Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η τραπεζική εποπτεία θα ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου του 2014.
Η εποπτεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει σε εφαρμογή η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των ευρωμηχανισμών, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι με τις ζημίες των τραπεζών.
Βάσει της συμφωνίας, τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 δισ. ευρώ ή με ισολογισμούς που θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% του εθνικού ΑΕΠ μίας χώρας θα τεθούν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει τράπεζες που δεν ακολουθούν τους κανόνες.
Η Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύει άμεσα 150 με 200 τράπεζες, με τη δυνατότητα όμως να ελέγχει και τα 6.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η συμφωνία δε θα ισχύσει και για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δε θα συμμετάσχουν η Βρετανία, η Τσεχία και η Σουηδία.
Η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρωζώνη είναι, σύμφωνα με αναλυτές, το πρώτο βήμα για να αποτραπούν νέες κρίσεις στην Ευρώπη.
Τι δήλωσαν
Για "θετική συνεισφορά" μίλησε ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε σε δηλώσεις του αμέσως μετά, και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι πετύχαμε τα σημεία-κλειδιά για να δημιουργήσουμε την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών η οποία θα ξεκινήσει το 2014. Ένα έτος, τόσο είπε η ΕΚΤ ότι χρειάζεται μετά την υιοθέτηση του νομικού πλαισίου".
"Η Ευρώπη βρίσκει λύσεις, η Ευρωζώνη βρίσκει λύσεις και αυτό είναι ένα μήνυμα για τον υπόλοιπο κόσμο" τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και συμπλήρωσε: "Μπορείτε να εμπιστευθείτε την Ευρώπη, την Ευρωζώνη. Είναι μια ζώνη με μεγάλες προοπτικές στην οποία μπορείτε να επενδύσετε και την οποία μπορείτε να εμπιστευτείτε".
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή που προήδρευσε στη σύνοδο αυτή, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή "είναι ένα στοιχείο κλειδί στα σχέδιά μας για τραπεζική ένωση" και πρόσθεσε: "Είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για εμάς, αλλά και για όλη την Ευρώπη".
Για "ιστορική συμφωνία" έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ στο λογαριασμό του στο twitter, ενώ στις δηλώσεις του τόνισε: "Κομμάτι με κομμάτι, τούβλο με τούβλο μπορούμε να χτίσουμε την εποπτεία της τραπεζικής ένωσης κάνοντας το πρώτο ουσιαστικό βήμα σήμερα".
Για "ένα θετικό βήμα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης" μίλησε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, ενώ σημείωσε ότι είναι "προστατευμένα" τα συμφέροντα της χώρας του.
"Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε ίση μεταχείριση" ανέφερε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, Αντερς Μποργκ αναφερόμενος στη μη συμμετοχή της χώρας τους στην τραπεζική ένωση. Και πρόσθεσε "Υπάρχουν ακόμη άλυτα ζητήματα που αφορούν στη δημοσιονομική υπευθυνότητα με δεδομένη την εγγύηση καταθέσεων κι ο μηχανισμός επίλυσης κρίσεων".
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν, ποσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρθηκε στη συμφωνία για την εποπτεία των τραπεζών της ΕΕ λέγοντας ότι "είναι μια τομή προς μια τραπεζική ένωση, που είναι σημαντική και κρίσιμη για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία…"