Τους όρους των δανειστών για την εκταμίευση των υπολοίπων 14,8 δισ. ευρώ από τη δόση-μαμούθ προς τη χώρα μας περιγράφει η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, που επισημαίνει τον κίνδυνο να χρειαστούν επιπλέον μέτρα αν δεν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι του μνημονίου. Στο ίδιο μήκος και η έκθεση της ομάδας κρούσης του Χ. Ράιχενμπαχ.
Τους όρους των δανειστών για την εκταμίευση των υπολοίπων 14,8 δισ. ευρώ από τη δόση-μαμούθ προς τη χώρα μας -που έλαβε σήμερα τα 34,4 δισ.- περιγράφει η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν.
Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η εκταμίευση δεν θα είναι αυτόματη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να καλυφθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, με την επισήμανση ότι εάν κάποια μέτρα "κολλήσουν" λόγω αντιδράσεων ή δικαστικών αποφάσεων, η Αθήνα θα πρέπει να τα καλύψει με άλλα μέτρα.
Ειδικότερα, από την εκταμίευση του δεύτερου μέρους της δόσης-μαμούθ μας χωρίζουν:
Η υιοθέτηση της μεταρρύθμισης στη φορολογία εισοδήματος
Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος με βάση τις συστάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη θέσπιση 3ετών ορίων για τις δημόσιες δαπάνες
Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για το προσωπικό των υπουργείων, που θα αποτελέσει τη βάση για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις του περιττού προσωπικού έως το τέλος 2014, καθώς και
Η αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των φαρμάκων με βάση τις 3 φτηνότερες χώρες της ΕΕ.
Επίσης, στις "καυτές" εκκρεμότητες του προηγούμενου προγράμματος η Κομισιόν περιλαμβάνει:
Τον μόνιμο μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής αντικειμενικών αξιών σε σχέση με τις εμπορικές
Τον υπολογισμό του εφάπαξ με βάση τις εισφορές
Τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 10% του συνόλου των συντάξεων.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν διαπιστώνει ότι έχει πραγματοποιηθεί αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή έως σήμερα, όπως επίσης ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε κάποιες μεταρρυθμίσεις όπως ο έλεγχος του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η Επιτροπή παρατηρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε άλλα πεδία, όπως η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης.
Η Κομισιόν χαρακτηρίζει απογοητευτική την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων έως τώρα, σημειώνει ότι παραμένει εύθραυστο το τραπεζικό σύστημα και θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την εφαρμογή προγράμματος, κυρίως λόγω των πολιτικών και συντεχνιακών αντιστάσεων αλλά και της ενδεχόμενης μεγαλύτερης επίπτωσης στην οικονομία από τα μέτρα λιτότητας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, δε, ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα γίνει μόνο με πλήρη εφαρμογή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Την ίδια ώρα, στην τρίτη έκθεσή του για την Ελλάδα, ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης επισημαίνει κατ' αρχήν ότι η έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Κρούοντας, δε, το κώδωνα του κινδύνου απώλειας κοινοτικών πόρων υπογραμμίζει ότι είναι πολύ περιορισμένη η απορρόφηση πόρων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα μόλις 49 εκατ. ευρώ από τα 1,260 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ επισημαίνει, επίσης, ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αλλαγή της φορολογικής διοίκησης, συμπληρώνοντας ότι τέθηκαν εκτός στόχων η είσπραξη οφειλών αφού μπήκαν στα ταμεία 983 εκατ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ, καθώς και οι έλεγχοι σε μεγάλους φορολογούμενους αφού ολοκληρώθηκαν 467 έναντι 1.300.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι είναι ατελής η αλλαγή στο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που μόλις έγινε με νόμο, ενώ αίσθηση προκαλεί η αναφορά στη διαφθορά στην Ελλάδα, που κοστίζει το 8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 20 δισ. ευρώ!