Νέο αλαλούμ με τη συλλογή αποδείξεων προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που ουσιαστικά δημιουργεί καθεστώς τριών ταχυτήτων από τον Ιανουάριο για τους φορολογούμενους.
Νέο αλαλούμ με τη συλλογή αποδείξεων προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που ουσιαστικά δημιουργεί καθεστώς τριών ταχυτήτων από τον Ιανουάριο για τους φορολογούμενους, με άλλους να κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση φόρου αν δεν συγκεντρώσουν επαρκείς αποδείξεις, άλλους να απειλούνται με πρόστιμο και άλλους -τους ελεύθερους επαγγελματίες- να μην είναι υποχρεωμένοι να κρατούν αποδείξεις.
Ειδικότερα, με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται με το νέο φορολογικό:
Μισθωτοί – συνταξιούχοι με εισόδημα έως 42.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις στο 25% εισοδήματός τους για έκπτωση φόρου από 2.100 έως 100 ευρώ, με ποινή φόρου 22%
Μισθωτοί – συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 10.500 ευρώ προς αποφυγήν της ποινής φόρου 22% χωρίς να δικαιούνται έκπτωσης φόρου
Ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος δεν υποχρεούνται σε συλλογή αποδείξεων.
Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.750 ευρώ για έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 3.000 ευρώ θα έχει ποινή 165 ευρώ, δηλαδή το 22% επί των 750 ευρώ που είναι η διαφορά.
Μισθωτός με εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 10.500 ευρώ, χωρίς να έχει έκπτωση φόρου. Αν συγκεντρώσει 9.500 ευρώ, θα έχει ποινή 220 ευρώ.
Σε συνέντευξή του στους "Financial Times", ο Γιάννης Στουρνάρας προαναγγέλλει εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής αλλά και αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, η οποία θα περιλαμβάνει την ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων και την αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για τους φοροφυγάδες.
"Η φοροδιαφυγή είναι παντού. Στην κορυφή, στη μέση, παντού… Αν έχουμε καλά αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο απ' όσο προβλέπεται, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τις συνθήκες ευκολότερες για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς" λέει ο υπουργός Οικονομικών.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τον κ. υπουργό αλλά και τον ελληνικό λαό, ότι τα υπάρχοντα Διοικητικά Δικαστήρια είναι η εξέλιξη των Φορολογικών Δικαστηρίων που ξεκίνησαν να λειτουργούν το έτος 1962… Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής Δικαιοσύνης πρέπει να σημειωθεί, ότι απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατανοούμε".
Αίσθηση προκαλούν, την ίδια ώρα, οι εικόνες από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, όταν κλιμακιο της οικονομικής αστυνομίας, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, επιχείρησε να κάνει φορολογικούς ελέγχους σε καταστήματα. Κάποιοι ιδιοκτήτες και κάτοικοι αντέδρασαν και άρχισαν να πετούν ακόμα και πέτρες στις διμοιρίες της αστυνομίας.