Σχέδιο για να "ξεμπλοκάρουν" τα διοικητικά δικαστήρια, με τη σύσταση επιτροπών, επεξεργάζεται το υπ. Δικαιοσύνης. Έρχεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και για φορολογικές υποθέσεις. Στόχος να μειωθούν οι πολυετείς καθυστερήσεις στα δικαστήρια και να εισπραχθούν έσοδα, από υποθέσεις που εκκρεμούν.
Σχέδιο για να "ξεμπλοκάρουν" τα διοικητικά δικαστήρια επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη σύσταση επιτροπών που θα επιλύουν τις διαφορές μεταξύ διοίκησης και πολιτών, ώστε αυτές να μην χρειάζεται να φθάνουν στα δικαστήρια.
Οι εν λόγω επιτροπές θα εξετάζουν και φορολογικές προσφυγές, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία και να επιτευχθούν οι στόχοι των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
Σε αυτές τις επιτροπές -οι οποίες θα απαρτίζονται από έναν συνταξιούχο δικαστικό, ένα μέλος της διοίκησης και έναν δικαστή- θα επιχειρείται η επίλυση της διαφοράς επί τόπου. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε και μόνο τότε θα παραπέμπεται η υπόθεση στο δικαστήριο, σε έναν και μόνο βαθμό.
Όπως επισημαίνει ο γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νίκος Κανελλόπουλος, "ο στόχος είναι να απεμπλέξουμε τα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία αυτή τη στιγμή στενάζουν κάτω από έναν τεράστιο όγκο διοικητικών υποθέσεων. Καταγράφονται 450.000 υποθέσεις οι οποίες και δεν μπορούν να εκδικαστούν στον εύλογο χρόνο που απαιτεί ο πολίτης".
Την εκδίκαση των υποθέσεων πήγε πίσω και κόντρα της κυβέρνησης με τους δικαστές με αφορμή τις μνημονιακές περικοπές, καθώς οδήγησε σε συνεχείς κινητοποιήσεις των δικαστών. Το αποτέλεσμα ήταν να αναβληθούν περί τις 30.000 συζητήσεις, μεταξύ των οποίων και φορολογικές, και στόχος είναι τώρα η επανεκκίνησή τους.