Ως πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θεωρείται η ψήφιση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος έως τις 11 Ιανουαρίου, χωρίς πάντως να έχουν ληφθεί, οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πλαίσιο συλλογής αποδείξεων, που θα λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο.
Ως πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θεωρείται η ψήφιση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος έως τις 11 Ιανουαρίου, χωρίς πάντως να έχουν ληφθεί, οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πλαίσιο συλλογής αποδείξεων, που θα λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο.
Θα ακολουθήσει μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, της ειδικής Ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και των τεχνοκρατών της τρόικα, για το νομοσχέδιο που θα φέρει ανατροπές στους φορολογικούς ελέγχους αλλά και στις ποινικές κυρώσεις για τους φοροφυγάδες.
Σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γ. Στουρνάρας σημειώνει ότι με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται στη Βουλή, μετατοπίζονται τα φορολογικά βάρη από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις εταιρίες. Προαναγγέλλοντας, δε, επί της ουσίας τις νέες αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου, ειδικά σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, τονίζει ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς νέα αμνηστία.
"Τώρα που οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί θα πρέπει όσοι απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, να τις επιστρέψουν. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει περισσότερα εργαλεία στα χέρια της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα ανθρώπων υψηλού εισοδηματικού βεληνεκούς. Αυτή είναι και η κατεύθυνση του ΔΝΤ. Είμαι αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφής φορολογική αμνηστία", επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας.
Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει, πάντως, κατ' αρχήν πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα αποδείξεων, το οποίο ούτως ή άλλως δεν χαίρει μεγάλης εκτίμησης από την τρόικα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που θα είναι… πολλών ταχυτήτων.
Υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος δεν θα έχουν μόνο μισθωτοί- συνταξιούχοι με εισόδημα έως 42.000 ευρώ, για να έχουν την έκπτωση φόρου που αποκλιμακώνεται από τις 2.100 στα 100 ευρώ, αλλά και όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ παρά το ότι δεν θα έχουν καμία έκπτωση φόρου. Αντιθέτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα υποχρεούνται σε συλλογή αποδείξεων λόγω του ότι δεν έχουν έκπτωση φόρου, κάτι που μπορεί να ανοίξει "τρύπες" στο σύστημα.
Όσον αφορά, δε, στη ποινή φόρου για όσους δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, που σήμερα είναι 10% επί της διαφοράς, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παραμείνει στο 10% αντί του 22% που είναι ο πρώτος συντελεστής της νέας κλίμακας.
Έως ότου καταστεί δυνατόν να λειτουργήσουν αυτοματοποιημένες, ηλεκτρονικές διαδικασίες ελέγχου, το υπουργείο Οικονομικών θα βασιστεί κατ' αρχήν στη συλλογή αποδείξεων, ενώ με την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων πόθεν έσχες το 2013 θα δημιουργηθεί το Περιουσιολόγιο.
Σε δεύτερη φάση, το 2014, θα υποβληθούν δηλώσεις με τις αποδείξεις του 2013, αλλά επιπλέον θα καταστούν υποχρεωτικές οι συναλλαγές με κάρτα πάνω από κάποιο όριο αξίας, ενώ θα δοθούν κίνητρα χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και για τις μικρότερες συναλλαγές. Συν τοις άλλοις, θα ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ, ενώ θα ξεκινήσουν και οι διασταυρώσεις με βάση το Περιουσιολόγιο.