Στα χέρια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται ήδη οι 2.062 ηλεκτρονικοί φάκελοι που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ και είναι πλέον θέμα ημερών η έναρξη των προβλεπόμενων ελέγχων στα πρόσωπα που περιλαμβάνει και οι οποίοι απαιτούν δυο βήματα.
Στα χέρια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται ήδη οι 2.062 ηλεκτρονικοί φάκελοι που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ και είναι πλέον θέμα ημερών η έναρξη των προβλεπόμενων ελέγχων στα πρόσωπα που περιλαμβάνει και οι οποίοι απαιτούν δυο βήματα.
Το πρώτο βήμα είναι η ταυτοποίηση των προσώπων της αρχικής και της νέας λίστας, αλλά και η ταυτοποίηση των αναγραφόμενων ποσών της αρχικής και της νέας λίστας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
Το δεύτερο βήμα θα είναι οι έλεγχοι πόθεν έσχες από τη Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, η οποία έχει θέσει σε ετοιμότητα και τις υπόλοιπες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Σώματος, για τη παροχή συνδρομής όπου χρειαστεί.
Με δηλώσεις του στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν θα κερδηθεί με μέτρα όπως αυτό της συγκέντρωσης αποδείξεων αλλά κατ' αρχήν με σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες διασταυρώσεων, προαναγγέλλοντας μπαράζ ελέγχων με βάση τις λίστες που τίθενται στη διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών.
“Η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με τις αλλαγές στη κλίμακα ούτε με τις αποδείξεις. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κατ' αρχήν από τις διασταυρώσεις, όπου τώρα η Κυβέρνηση έχει αρκετά "εργαλεία" στα χέρια της, όπως στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων, λίστες με καταθέσεις στο εξωτερικό”, σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Πέρα από τη λίστα Λαγκάρντ, το ΚΕΠΥΟ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες ετοιμάζονται να ρίξουν τις πρώτες "καμπάνες" σε εκείνους που έστειλαν εμβάσματα δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό τη προηγούμενη 3ετία, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα τους.
Η αρχική λίστα περιλάμβανε 54.000 πρόσωπα με εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στο διάστημα 2009 – 2011. Από αυτούς, υπό έλεγχο βρίσκονται 25.500 που έχουν προβληματικό "πόθεν έσχες", εκ των οποίων οι 24.000 έχουν ήδη λάβει προειδοποιητική επιστολή από το ΚΕΠΥΟ.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται εμβάσματα ύψους 7 δισ. ευρώ και αν οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν δικαιολογήσουν εγκαίρως τα ποσά αυτά ή δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση εντός 20ημέρου από τη παραλαβή της επιστολής, τότε οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων και επιβολή φόρων και προστίμων για τα αδήλωτα εισοδήματα.
Το επόμενο βήμα, όπως προαναγγέλλει ο Γ. Στουρνάρας, θα είναι η αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για τους φοροφυγάδες, καθώς και η υποχρεωτική χρήση καρτών ακόμα και για συναλλαγές 500 ευρώ, έτσι ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες φοροδιαφυγής.
“Ένα ζήτημα είναι οι έλεγχοι, όπου πήραμε σημαντική τεχνική βοήθεια από τη τρόικα, ενώ "κλειδί" είναι και το πλαίσιο των ποινών, που θα δούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο κυρίως την άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα για διακεκριμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Όσον αφορά, δε, στη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) θα καταστεί υποχρεωτική για συναλλαγές σημαντικά μικρότερης αξίας από 1.500 ευρώ, λειτουργώντας έτσι ως πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα”, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 330 έλεγχοι σε μεγάλους φορολογούμενους έως τον Ιούνιο και 750 έλεγχοι έως το τέλος του επόμενου έτους, να έχει εισπραχθεί το 65% των αναλογούντων φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 75% έως το Δεκέμβριο, ενώ θα πρέπει να έχουν σταλεί τουλάχιστον οκτώ υποθέσεις στον Εισαγγελέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και 18 υποθέσεις έως το τέλος του έτους.
Όσον αφορά στους φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 1.200 έλεγχοι έως τον Ιούνιο και 2.600 έως το Δεκέμβριο, να έχει εισπραχθεί το 40% των φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 65% έως το Δεκέμβριο, όπως επίσης να έχουν σταλεί τουλάχιστον 50 υποθέσεις στον Εισαγγελέα έως τα μέσα του επόμενου έτους και 110 υποθέσεις έως το τέλος του έτους.