Ευρεία σύσκεψη για την αιθαλομίχλη πραγματοποιήθηκε στο υπ. Περιβάλλοντος. Oι αρμόδιοι φορείς επισήμαναν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και εστίασαν στη διεύρυνση της επιδοματικής πολιτικής ώστε να αναβαθμιστούν συστήματα θέρμανσης και στην ανάγκη ελέγχων σε καύσιμη ύλη και συστήματα θέρμανσης.
Ευρεία σύσκεψη για την αιθαλομίχλη που "πνίγει" την Αθήνα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας και εκπροσώπων του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στην τοποθέτησή της, η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος Μάρω Ευαγγελίδου εστίασε στην ανάγκη διεύρυνσης της επιδοματικής πολιτικής, ώστε να αναβαθμιστούν τα συστήματα θέρμανσης -όπως για παράδειγμα η μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά- και να προκριθούν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ενώ επιπλέον τονίστηκε και η ανάγκη ελέγχων στην καύσιμη ύλη που κυκλοφορεί στο εμπόριο και στα συστήματα θέρμανσης.
Σε μετρήσεις που έγιναν, τα αιωρούμενα σωματίδια εμφανίστηκαν σε πολύ αυξημένα επίπεδα πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό την ημέρα, σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Κορωπί και τη Λυκόβρυση. Ωστόσο, όπως επισήμανε η κ. Ευαγγελίδου θα χρειαστεί να γίνει καλύτερη καταγραφή στοιχείων με καθημερινές μετρήσεις και να τεθούν όρια συναγερμού, καθώς δεν έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη επανέλαβε ότι πρέπει να παρέμβει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου.
"Εμείς προσπαθούμε να πάρουμε συνολικά μέτρα ευόδωσης της κατανάλωσης ενέργειας υψηλού επιπέδου, που σήμερα στην Ελλάδα είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Θα κάνουμε το παν, σας το υποσχόμαστε, και με το υπ. Οικονομικών και με όλα τα υπουργεία. Όπως αντιλαμβάνεστε και αντιλαμβάνεται όλη η σύγχρονη κοινωνία τα προβλήματα δημόσιας υγείας δεν αφορούν το υπ. Υγείας, αφορούν όλα τα υπουργεία. Είναι θέμα περιβάλλοντος, είναι θέμα οικονομίας, και όχι μόνο για τον ατμοσφαιρικό αέρα, αλλά για το νερό για τη διατροφή, αλλά για όλα" τόνισε η κ. Σκοπούλη.
Οι αρμόδιοι φορείς επισήμαναν τον κίνδυνο των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από το νέφος που έχει δημιουργηθεί από τζάκια και ξυλόσομπες, καθώς η παρατεταμένη αύξηση των μικροσωματιδίων μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στο αναπνευστικό, στο κυκλοφορικό, αλλά και οφθαλμολογικά προβλήματα.
Την παρέμβαση της πολιτείας για άμεσα μέτρα ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σημειώνοντας την ανάγκη "να προστατευθεί ο πληθυσμός από τις επιβλαβείς συνέπειες της καύσης προϊόντων ξύλου, οι οποίες θα έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον".
Ο ΠΙΣ θεωρεί επιτακτική ανάγκη την προώθηση με οικονομικά κίνητρα της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως πηγών θέρμανσης από τους πολίτες, και τονίζει: "Οι συστάσεις και μόνο στον οικονομικά χειμαζόμενο πληθυσμό, δεν αρκούν. Χρειάζεται συνεργασία όλων των αρμόδιων παραγόντων προκειμένου να διαφυλαχθούν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον".
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Ψυχάρης, με επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζήτησε απαντήσεις για το αν μελετάται το ενδεχόμενο ταυτόχρονης μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς και αν έχουν εκτιμηθεί οι περιβαλλοντικές συνέπειες από την καύση τεράστιων ποσοτήτων ξύλου.