Πυρετωδώς για να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν προκειμένου το φορολογικό να ψηφιστεί έως τις 11 Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, εργάζονται στο οικονομικό επιτελείο. Ποιες οι εισηγήσεις για το νέο σύστημα αποδείξεων και τη φορολογική κλίμακα.
Πυρετωδώς για να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν προκειμένου το φορολογικό να ψηφιστεί έως τις 11 Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, εργάζονται στο οικονομικό επιτελείο, ελέγχοντας παράλληλα από την πρώτη ημέρα του έτους τη ροή των φορολογικών εσόδων.
Σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο με τη συμμετοχή των Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργου Μαυραγάνη και υπηρεσιακών παραγόντων, στο τραπέζι μπήκε μεταξύ άλλων το νέο σύστημα αποδείξεων, που όπως φαίνεται θα είναι πολλών ταχυτήτων.
Πέραν της υποχρέωσης συλλογής στο ύψος του 25% του εισοδήματος, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ύψος της ποινής φόρου που θα επιβάλλεται σε όσους δεν συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ύψος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για διατήρηση του ισχύοντος συντελεστή ποινής 10% αντί του 22%, που θα έπρεπε να επιβάλλεται ως ο πρώτος συντελεστής της νέας κλίμακας.
Όσον αφορά στη φορολογική κλίμακα, υπάρχουν εισηγήσεις -κυρίως από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση- για επιβολή ανώτατου συντελεστή 45% σε εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, όπως επίσης εισηγήσεις για συντελεστή 35% αντί 33% για τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, καθώς και για φορολόγηση των μικρών αγροτών με τη κλίμακα των μισθωτών.
Παράλληλα με τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων του φορολογικού, ο Γιάννης Στουρνάρας προετοιμάζει και το επόμενο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, η σύνταξη του οποίου θα ανατεθεί σε ειδική ομάδα Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα των ποινικών κυρώσεων για τους φοροφυγάδες, αν και καταβάλλεται προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, να έρθουν πιο γρήγορα οι διατάξεις, με ξεχωριστό νομοσχέδιο.
Συστατικά του σχεδίου για τη φοροδιαφυγή θα αποτελέσουν:
Το νέο ποινολόγιο, με μικρότερες προσαυξήσεις και πρόστιμα έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα εισπράξιμα
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, για τη λειτουργία του οποίου θα απαιτηθεί η πρώτη υποβολή δηλώσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας
Η υποχρεωτική χρήση του "πλαστικού" χρήματος για συναλλαγές κάτω από τα 1.500 ευρώ, καθώς και
Η απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Έως ότου θεσμοθετηθεί, όμως, το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται σε ανασύνταξη των υπό αναδιάρθρωση μηχανισμών, υπό την πίεση των απαιτητικών ελεγκτικών στόχων που έχει θέσει η τρόικα για το 2013.
Προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών είναι η ένταση των διασταυρώσεων με έμφαση στις υποθέσεις των 25.500 προσώπων με εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που έχουν προβληματικό πόθεν έσχες, στους εμπλεκόμενους στη λίστα Λαγκάρντ αλλά και στα στοιχεία που θα προκύψουν από τη σύμβαση που θα υπογράψει η Ελλάδα με την Ελβετία.
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται, επίσης, ο ορισμός του μόνιμου Γενικού Γραμματέα Εσόδων.
Από την πλευρά της, η τρόικα ζητάει:
Αύξηση των ελεγκτών στη Μονάδα Μεγάλων Φορολογούμενων με στόχο 600 ελέγχους το χρόνο
Επανασύσταση των Μονάδων για τα άτομα υψηλού πλούτου και τους ελεύθερους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος, με έναρξη των ελέγχων από δικηγόρους, γιατρούς
Αυτοματοποιημένο σύστημα επιλογής ελέγχου υποθέσεων επιστροφής ΦΠΑ, όπως επίσης
Συγκρότηση Ειδικής Ομάδας για τον εντοπισμό και τη πρόληψη απάτης στον ΦΠΑ.