Κοινωνικός εταίρος, ισότιμος με τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τον ΣΕΒ γίνεται από σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως ανακοινώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Εργασίας.
Κοινωνικός εταίρος ισότιμος με τη ΓΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τον ΣΕΒ έγινε από σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως ανακοινώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις όχι μόνο για τα οικονομικά αλλά και για τα θεσμικά αιτήματα που αφορούν όλους τους Έλληνες εργαζόμενους.
Στις τουριστικές επιχειρήσεις απασχολούνται περίπου 700.000 άτομα που αντιστοιχούν στο 18% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ η οικονομική συνεισφορά του κλάδου αντιστοιχεί στο 16% του ΑΕΠ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Εκτιμάται ότι ο τουρισμός θα δημιουργήσει φέτος επιπλέον, τουλάχιστον 50.000 νέες θέσεις εργασίας.
Για θεσμική αλλαγή που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας μίλησε ο Γιάννης Βρούτσης λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική τομή που θα υλοποιηθεί με καθυστέρηση 18 ετών και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει θετικά στην εθνική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας". Όπως επισήμανε ο κ. Βρούτσης, "αυτό που σήμερα επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά είναι ότι ο τουρισμός για τη χώρα μας αποτελεί την ελπίδα της όλης αναπτυξιακής προσπάθειας που επιδιώκουμε για την εθνική ανασυγκρότηση της χώρας μας".
"Ως κυβέρνηση ελπίζουμε και επιδιώκουμε τη στήριξη του τουρισμού γιατί όπως με ενημέρωσε και η συνάδελφός μου η κ. Κεφαλογιάννη, για το 2013 προσδοκούμε μια μεγάλη, αλματώδη αύξηση του τουρισμού μέσα από την οποία η απασχόληση, σε επίπεδο θέσεων εργασίας, θα προσεγγίσει τις 50.000 θέσεις, για νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα ασχοληθούν με το κρίσιμο αυτό κομμάτι. Αυτό είναι ελπιδοφόρο και είναι ένα ζήτημα το οποίο μας αφορά και θέλουμε να το επιδιώξουμε και να το πετύχουμε με όλες μας τις δυνάμεις" τόνισε.
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε: "Τα πρώτα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία στο 2013 μπορούν και πρέπει να έρθουν από τον τουρισμό. Με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο για το έσοδα όσο και για τη στήριξη της απασχόλησης. Εμείς ως υπουργείο Τουρισμού βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και σε επόμενο χρόνο θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες δράσεις για την στήριξη της εργασίας και της απασχόλησης στον τουρισμό μέσα από κοινωνικά προγράμματα και άλλες υπηρεσιακές δράσεις".
Και συμπλήρωσε: "Βασική μας θέση είναι ότι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της εθνικής προσπάθειας, για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση, αποτελούν η συνεργασία, ο διάλογος και η εμπιστοσύνη. Η συνεργασία και οι συναινετικές λύσεις ανάμεσα στο κράτος, τους τουριστικούς φορείς, τους επαγγελματίες του χώρου και τους εργαζόμενους θα πρέπει να καταστούν προτεραιότητα όλων μας".
"Ιστορική στιγμή" για τον τουρισμό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Αν. Ανδρεάδης τη σημερινή μέρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι "στόχος όλων μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τα νέα προγράμματα ένταξης των νέων, για να απορροφήσει ο τουρισμός που έχει τη δυναμική, όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους".
"Η κυβέρνηση και ο κ. Βρούτσης μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με τον ΣΕΤΕ, εκείνο που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν είναι να αδιαφορούν για την απαίτηση των εργαζομένων για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης.