Περισσότεροι από 1.700 οργανισμοί και Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου θα έχουν καταργηθεί, συγχωνευθεί ή ενοποιηθεί έως την άνοιξη, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες στη Βουλή.
Περισσότεροι από 1.700 οργανισμοί και Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου θα έχουν καταργηθεί, συγχωνευθεί ή ενοποιηθεί έως την άνοιξη, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες στη Βουλή.
Το πρώτο βήμα για το δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομεα γίνεται με την κατάργηση 8 φορέων και τη συγχώνευση 197 νομικών προσώπων στο Δημόσιο, σε 46.
"Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον Έλληνα φορολογούμενο" επισήμανε στην ομιλία του υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι των φορέων που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, δεν πρόκειται να απολυθούν.
Βασει των ρυθμίσεων, από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των συγκεκριμένων φορέων θα επηρεαστούν συνολικά 4.514 υπάλληλοι.
Οι εργαζόμενοι, και όσοι από αυτούς δεν μετακινούνται αλλά και όσοι αλλάζουν φορέα μετακινούμενοι, διατηρούν τη σχέση εργασίας στον φορέα όπου ανήκουν ή σε αυτόν στον οποίο μετακινούνται.
Εξαίρεση αποτελούν οι 69 υπάλληλοι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών οι οποίοι μετατρέπονται από μόνιμοι σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου λόγω κατάργησης του Κέντρου και ενοποίησής του με Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και δημιουργίας νέου Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση του προγραμματισμού και της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου για την επιτάχυνσή του και την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Στις στρεβλώσεις που υπήρξαν για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κράτος – "λαβύρινθος" αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα μόνον οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είναι 1.504, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περί τους 300 και η Σουηδία περί τους 400.
Επίσης, ο υφυπουργός είπε πως το Δημόσιο λειτουργεί σε 34.500 κτίρια ανά την Ελλάδα, ενώ με βάση ανάλυση της Eurostat του 2011, η Ελλάδα δαπανά το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ ποσοστό του ΑΕΠ στις δαπάνες που κατηγοριοποιούνται ως δαπάνες για την "Οργάνωση και Λειτουργία του κράτους" (11,1% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 6,5%).
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου σήμερα στη Βουλή επικράτησαν υψηλοί τόνοι μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, όταν η τελευταία αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι καταστρέφει τη χώρα για να λάβει από τον υπουργό την απάντηση ότι κάποιοι αερολογούν γιατί δεν έχουν πρόταση.