Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής παραπέμπεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για παραπομπή των κυρίων Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε η Βουλή μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση. Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης, που αφορούσε την παραπομπή μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου ψήφισαν 265 βουλευτές, κατά 6 και 3 παρών.
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά για περισσότερα αδικήματα υποστήριξαν 129 βουλευτές, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν 26. Την τρίτη πρόταση που είχαν κάνει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νικολόπουλος, στήριξαν με την ψήφο τους 110 βουλευτές και την καταψήφισαν 28.
Η Βουλή απέρριψε την πρόταση για παραπομπή και του κ. Βενιζέλου, την οποία ζητούσαν με τις προτάσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Υπέρ της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά ψήφισαν 23 και 2 παρών. Ενώ για την πρόταση των Ανεξ. Ελλήνων, υπέρ ψήφισαν 104, κατά 23 και παρών 1.
Για την παραπομπή του Γ. Παπανδρέου, την οποία ζητούσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπέρ ψήφισαν 80 βουλευτές, κατά 19 και παρών 8. Ως προς τον Λουκά Παπαδήμο, την παραπομπή του ζήτησαν δια της ψήφου τους 63 βουλευτές, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν 34 βουλευτές.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την παραπομπή του
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και ουσιαστικά της απόφασης για την παραπομπή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση της επιτροπής και αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Είμαι στη διάθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης, Το μόνο που θέλω είναι να μου δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσω το όνομά μου από μια χονδροειδή κατασκευή σε βάρος μου και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει".
Κόντρα Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, έκανε λόγο για απογοήτευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: "Ούτε έπεισαν όλους τους βουλευτές τους να ψηφίσουν την πρότασή τους, ούτε μπόρεσαν να υπονομεύσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όσο για τα συνωμοσιολογικά σενάριά τους, απάντησε έδωσαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κινούμενοι – αποδεδειγμένα – ελεύθερα. Είναι σταθερή η απόφασή μας για τη θεσμικά άψογη και πλήρη αντιμετώπιση της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ".
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε άμεσα και σε ανακοίνωσή του τονίζει: Η αδυναμία του κ. Κεδίκογλου στα μαθηματικά είναι εμφανής. Δεν γνωρίζουμε αν στο Μαξίμου κάνουν φροντιστήρια, εμείς πάντως του παραδίδουμε δωρεάν το πρώτο μάθημα, που διδάσκεται στην α΄ γυμνασίου, και τον καλούμε να λύσει την παρακάτω εξίσωση: “124 = 71 (βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) + Χ). Ποια είναι η τιμή του αγνώστου Χ; (όπου Χ ο αριθμός των βουλευτών άλλων κομμάτων που ψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ).
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Γ. Παπακωνσταντίνου
(Ψήφισαν 294 – Έγκυρα 286 – Άκυρα 5 – Λευκά 3)
Πρόταση Κυβέρνησης
Υπέρ
265
Κατά
6
Παρών
3
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ
Υπέρ
129
Κατά
26
Παρών
4
Πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων
Υπέρ
110
Κατά
28
Παρών
3
Ευ. Βενιζέλος
(Ψήφισαν 225 – Έγκυρα 154 – Άκυρα 15 – Λευκά 56)
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ
Υπέρ
124
Κατά
24
Παρών
2
Πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων
Υπέρ
104
Κατά
23
Παρών
1
Γ. Παπανδρέου
(Ψήφισαν 224 – Έγκυρα 107 – Άκυρα 14 – Λευκά 103)
Υπέρ
80
Κατά
90
Παρών
8
Λ. Παπαδήμος
(Ψήφισαν 221 – Έγκυρα 214 – Άκυρα 7 – Λευκά 111)
Υπέρ
63
Κατά
34
Παρών
6