Τυπικό χαρακτήρα έχει η έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. προς την Ελλάδα τη Δευτέρα από το Eurogroup. Όπως φαίνεται όμως από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η πορεία για τις επόμενες δόσεις θα έχει αρκετές δυσκολίες.
Τυπικό χαρακτήρα έχει η έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. προς την Ελλάδα τη Δευτέρα από το Eurogroup. Όπως φαίνεται όμως από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η πορεία για τις επόμενες δόσεις θα έχει αρκετές δυσκολίες.
Η τρόικα φαίνεται πως ετοιμάζεται για περαιτέρω πίεση στην κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό, των νέων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσουν απολύσεις στο Δημόσιο. Η "συνταγή" του ΔΝΤ για τα 4 δισ ευρώ της διετίας 2015- 2016, που θα πρέπει να εξειδικευτούν τον Αύγουστο, προβλέπει τη παράταση μέτρων που λήγουν όπως της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015), η διεύρυνση της βάσης εφαρμογής των μέτρων, η εξοικονόμηση πόρων από μακροχρόνιες διαρθρωτικές αλλαγές, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο MEGA, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και πρόσθεσε: "Το όποιο δημοσιονομικό 'κενό' στη διετία 2015- 2016 θα καλυφθεί με πόρους από το πεδίο της φοροδιαφυγής και από τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους".
Ειδικά όσον αφορά στο Δημόσιο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 27.000 υπαλλήλους, συμπληρώνοντας ότι οι 2.000 με τους οποίους έγινε η αρχή ως προαπαιτούμενο για τη δόση του Δεκεμβρίου, απέχουν από την αρχική δέσμευση για 15.000 υπαλλήλους σε εφεδρεία. Με αυτό το δεδομένο, το Ταμείο επισημαίνει ότι αναγκαίο να τεθούν στόχοι για απολύσεις.
"Οι πολιτικές δυσκολίες καθυστέρησαν την εφαρμογή του προγράμματος και είχαμε αποκλίσεις. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να κάνει η Ελλάδα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να είναι ανταγωνιστική μέσα στην Ευρωζώνη. Σαφώς ορισμένες εξελίξεις θα είναι διαφορετικές απ' ο,τι περίμενα αλλά, η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα μέτρα", τονίζει χαρακτηριστικά ο Πωλ Τόμσεν.
Χαρακτηρίζοντας "κλειδί" την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το Ταμείο ζητά την ενίσχυση της αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης έναντι των πολιτικών παρεμβάσεων, τη κάλυψη της έλλειψης προσωπικού στις Μονάδες Φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος, μεγάλης περιουσίας, είσπραξης οφειλών, την υιοθέτηση αυστηρών κριτηρίων για προσλήψεις, απολύσεις και εναλλαγή των ελεγκτών, τη μετακίνηση του προσωπικού που δεν θα καλύψει τους ελεγκτικούς στόχους έως το Σεπτέμβριο.
Μάλιστα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα αναφέρει: "Το σχέδιο της ελληνικής φορολογικής διοίκησης έχει την έγκριση του προγράμματος απ' το 2010. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασχοληθεί με το φορολογικό σύστημα και το χαιρετίζουμε αυτό αλλά, έως τώρα δεν έχουμε δει σημαντική πρόοδο στην είσπραξη φόρων".
Το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, στην οποία αναφέρει: "Είναι γνωστό ότι η τρόικα ζητούσε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Η έκθεση του ΔΝΤ επαναφέρει το θέμα. Αντισταθήκαμε ώστε να μη περάσει αυτή η αξίωση και να προκύψει η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από τη συνταξιοδοτική ωρίμανση. Το σχέδιο της κινητικότητας που προωθείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο την ανασυγκρότηση του δημοσίου, την αξιολόγηση και την ορθολογική κατανομή του προσωπικού είναι η απάντηση στα σχέδια του ΔΝΤ για απολύσεις".