Την πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των τριετιών της εθνικής σύμβασης, ζητά με την έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Την πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των τριετιών της εθνικής σύμβασης, ζητά με την έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ στην έκθεσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά για το θέμα: "Ωστόσο οι αρχές δεν έχουν ακόμη πλήρως κινηθεί σε ένα ενιαίο κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ειδικότερα δεν έχουν ακόμη απομακρύνει τα επιδόματα ωρίμανσης, τα οποία είχαν χορηγηθεί στους εργαζόμενους. Η απόφαση θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2014, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τις δυνατότητες υλοποίησης από τη διοίκηση".
Σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο του Φεβρουαρίου του 2012 ο κατώτατος μισθός και οι τριετίες ορίζονται ως εξής:
Μισθός πρόσληψης: 586 ευρώ για τα 3 πρώτα χρόνια
Για προϋπηρεσία:
3 – 6 χρόνια (ανεξάρτητα από εργοδότη) επίδομα ωρίμανσης 58,61 ευρώ
6-9 χρόνια επίδομα 117,22 ευρώ
Από 9 χρόνια και πάνω επίδομα 175,82 ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο όλα αυτά τα επιδόματα θα παραμείνουν παγωμένα, μέχρι η ανεργία, που σήμερα είναι στο 26,8%, να μειωθεί κάτω από το 10%. Με τη νέα του πρόταση του το ΔΝΤ προχωρά ένα βήμα παραπάνω και ζητά την κατάργηση των επιδομάτων από την εθνική σύμβαση εργασίας.
Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης θεωρεί ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν προτείνει κάτι καινούργιο στα εργασιακά ζητήματα και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, ενώ τονίζει: "Σχετικά με το μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη νομοθετηθεί σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, αυτός θα αξιολογηθεί το Α΄ τρίμηνο του 2014, ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όλα αυτά είναι γνωστά και προβλέπονται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα".
Η πρόταση του ΔΝΤ πυροδοτεί τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων τα οποία μετά από 2,5 χρόνια μνημονίου καταγράφουν δραματικές απώλειες στους μισθούς των εργαζομένων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.