Την Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά η προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ -που θα απαρτίζεται τελικά από 13 και όχι 15 μέλη- και πριν ακόμη συγκροτηθεί σε σώμα και ξεκινήσει τις εργασίες της, το πολιτικό κλίμα έχει ήδη φορτιστεί μεταξύ των κομμάτων.
Την Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά η προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ και πριν ακόμη συγκροτηθεί σε σώμα και ξεκινήσει τις εργασίες της, το πολιτικό κλίμα έχει ήδη φορτιστεί μεταξύ των κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντέδρασε στην αρχική απόφαση να είναι 15 και όχι 13 τα μέλη της επιτροπής, έκανε διάβημα το μεσημέρι στον πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας ότι δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει 3 βουλευτές και το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, να έχει 2, καθώς επίσης και ότι ενδεχομένως να υπάρξει νομικό ζήτημα με τη συμμετοχή εκπροσώπου από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Το πρωί υπήρχε και η σκέψη να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της επιτροπής σε 17 από 15 ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να μετέχει με ένα επιπλέον μέλος, ωστόσο η σκέψη αυτή δεν επικράτησε.
Τελικά, ο πρόεδρος της Βουλής, μετά από διαβούλευσεις που είχε με όλα τα κόμματα, υποχώρησε από την αρχική απόφασή του και τελικά τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής θα είναι 13.
Η απόφαση αυτή εχει ως αποτέλεσμα να μην μετέχει στην επιτροπή εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ να μετέχει τελικά ένας βουλευτής και όχι δυο όπως ήταν μέχρι το πρωί.
Το θέμα του αριθμού των μελών της επιτροπής, αλλά και ο τρόπος με τον όποιο τα κόμματα θα χειρίζονται τους μάρτυρες, προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή να τονίζει στον ρ/σ Alpha ότι "δεν μπορεί ο αριθμός των μελών να διαμορφώνεται αυθαίρετα για να εξυπηρετεί σκοπιμότητες της πλειοψηφίας".
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μαρκογιαννακη, που θα ειναι πρόεδρος της επιτροπής, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ρ/σ "Βήμα fm" ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η επιτροπή πεδίο αντιπαράθεσης τονίζοντας πως για να επιτύχει κάτι τέτοιο θα απειλήσει ακόμη και με παραίτηση.
"Έχω αποδείξει -είπε ο βουλευτής της ΝΔ- ότι εφαρμόζω τον κανονισμό και θα τον εφαρμόσω κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω τα μόνα σχόλια που θα ακούγονται είναι ποιος έβρισε ποιον ή ποιος φώναζε περισσότερο. Όσοι έρχονται με άγριες διαθέσεις, θα τους μείνουν οι διαθέσεις μόνο".
Μέχρι στιγμής οι πιθανοί βουλευτες που θα μετέχουν στην προανακριτική επίτροπη είναι:
Από τη ΝΔ οι Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ εκκρεμούν δύο ακόμη ονόματα
Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Θόδωρος Δρίτσας και ο Σταύρος Κοντονής
Από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Βασίλης Καπερνάρος
Από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης
Από τη ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου
Από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.
Ο τελικός κατάλογος θα δοθεί από τα κόμματα επισήμως αύριο και κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα αρχίσει η κλήτευση των πρώτων μαρτύρων, καθώς η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει πόρισμα μέσα σε ένα μήνα, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.
Στο μέτωπο της δικαστικής διερεύνησης, η συνεργάτης του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη πήρε σήμερα προθεσμία προκειμένου να δώσει εξήγησεις ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της πραγματογνωμοσύνης του USB το βάρος -όπως δείχνουν τα πράγματα- πέφτει τώρα στη Βουλή.