Την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα ύψους 9,2 δισ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup, το οποίο μάλιστα διαπίστωσε ότι η χώρας μας έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωζώνης. Παραμένουν, ωστόσο, εκκρεμότητες που θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί ενόψει της επόμενης αξιολόγησης.
Την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα ύψους 9,2 δισ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup, το οποίο μάλιστα διαπίστωσε ότι η χώρας μας έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συζήτηση για την Ελλάδα κράτησε σχεδόν δέκα λεπτά και είχε τυπικό χαρακτήρα ενώ το γενικό κλίμα ήταν θετικό για το ελληνικό ζήτημα.
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε για την Ελλάδα, τονίζεται ότι οι στόχοι του μνημονίου για τον Ιανουάριο επιτεύχθηκαν. "Συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος υιοθητήθηκε και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για πελάτες χαμηλής τάσης αλλά και τα τέλη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσαρμόστηκαν. Καλωσορίζουμε την δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα απλοποιημένο φορολογικό σύστημα μέχρι την άνοιξη", σημειώνεται στο ανακοινωθέν.
Παρά την έγκριση για την δόση, δεν έχουν κλείσει όλοι οι λογαριασμοί της κυβέρνησης με τη τρόικα, οι οποίοι πρέπει να τακτοποιηθούν έως την επόμενη αξιολόγηση.
Σε συνεντεύξεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν άφησε, άλλωστε, καμία αμφιβολία για τη πρόθεση των δανειστών να συνεχίσουν να πιέζουν για την εφαρμογή των μέτρων, όσο επώδυνα κι αν είναι, σημειώνοντας ότι αυτό τόνισε και στον Α. Τσίπρα με τον οποίο συναντήθηκε προ ημερών στο Βερολίνο.
"Όταν έχει κανείς να επιλύσει δομικά προβλήματα και η λύση αυτή πρέπει να είναι βιώσιμη, δεν μπορεί να αποφύγει ότι για ένα διάστημα θα υπάρξουν διαδικασίες προσαρμογής που θα μπορούσαν να είναι επώδυνες. Τα μέτρα έχουν αποφασιστεί και πρέπει να εφαρμοστούν", είπε ο κ. Σόιμπλε στις Sueddeutsche Zeitung και Le Monde.
Με φόντο την έκθεση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της διαμηνύει ότι δεν θα χρειαστούν άλλες θυσίες, αποδοκιμάζοντας παράλληλα την ανάλυση του Ταμείου περί κινδύνου πολιτικής κρίσης και εξόδου από το Ευρώ, λόγω ενδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
"Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο πιστεύουμε ότι έτσι όπως εξελίσσεται, δεν θα χρειαστούν άλλες θυσίες, δεν θα χρειαστούν άλλα οδυνηρά μέτρα και ότι ήδη από τη φετινή χρονιά θα περάσουμε στην ανάκαμψη, θα αρχίσουμε να βλέπουμε θετικά βήματα. Η πρώτη μεγάλη κρίσιμη μάχη, είναι η μάχη με την ανεργία. Εκεί είναι που πρέπει να παρουσιάσουμε τάχιστα αποτελέσματα", σημείωσε ο Σίμος Κεδίκογλου στον Real FM.
Στις εκκρεμότητες με τη τρόικα συμπεριλαμβάνονται η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, με νέο στόχο για το 2013 την είσπραξη 2,5 δισ ευρώ, το νομοσχέδιο για τη φορολογική διοίκηση, τη φοροδιαφυγή και τη φορολογία των ακινήτων, την ένταση των φορολογικών ελέγχων με ειδικούς στόχους για το α΄ 3μηνο, την υποβολή στοιχείων από το 90% των φορέων του Δημοσίου, την πλήρη εφαρμογή των νόμων για το άνοιγμα των επαγγελμάτων και την πλήρη στελέχωση της Διεύθυνσης σχεδιασμού – παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Μήνυμα ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα έστειλαν εκ νέου ο Ε. Βενιζέλος και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής επικαλούμενος απάντηση του Όλι Ρεν υποστηρίζει ότι το μνημόνιο αφήνει ανοικτό παράθυρο νέων μέτρων εφόσον μεταβληθούν οι περιστάσεις.
"Επειδή είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του ΔΝΤ και κάπου υφέρπει πάλι η απειλή νέων μέτρων, εισοδηματικών και φορολογικών, πρέπει να πω και από δω που μιλάμε για την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, ότι η κοινωνία και η οικονομία, νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν αντέχε", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος σήμερα μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης.
"Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει κανένα πρόσθετο επιβαρυντικό μέτρο. Η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη της σπάταλης στις κρατικές δαπάνες, είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο της χώρας από την κρίση", σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.