Πολλές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ με την οποία το Ταμείο παραδέχεται ότι ήταν λανθασμένοι οι μέχρι σήμερα υπολογισμοί για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην πραγματική οικονομία.
Πολλές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ με την οποία το Ταμείο παραδέχεται ότι ήταν λανθασμένοι οι μέχρι σήμερα υπολογισμοί για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην πραγματική οικονομία.
Το θέμα ανέδειξε το γαλλικό περιοδικό Marianne σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του και με τίτλο "το απίστευτο λάθος των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ". Στο αφιέρωμα αναλύεται η έκθεση Μπλανσάρ και τονίζεται ότι ενώ αρχικά το Ταμείο έκανε προβλέψεις για την ύφεση πιστεύοντας ότι για κάθε 1 ευρώ μέτρων χάνεται μισό ευρώ από το ΑΕΠ, τελικά παραδέχεται ότι η απώλεια στο ΑΕΠ είναι σχεδόν διπλάσια.
Από την μεριά της η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε την αναγκαιότητα αναθεώρησης του μοντέλου που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για να κάνει εκτιμήσεις, αποδίδοντας τα λάθη στην κρίση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και χωρίς να κάνει την παραμικρή νύξη για το τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά αυτό για το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα.
"Βεβαίως έγινε έρευνα και συνεχίζεται να γίνεται. Το ΔΝΤ δεν λειτουργεί με αρχές που ετέθησαν μια φορά και αυτό είναι. Για ένα πράγμα που μπορεί να υπερηφανεύεται το ΔΝΤ είναι ότι συνεχώς αμφισβητεί, αναθεωρεί, επανεξετάζει, τεστάρει τα ευρήματα και τις υποθέσεις ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο επικαιροποιημένα", είχε πει η Κριστίν Λαγκάρντ στις 17 Ιανουαρίου.
Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ ανέφερε ότι "οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από όσο αναμενόταν".
Τον ίδιο μήνα, επιπρόσθετα, στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο και στο κεφάλαιο για τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι "η μέχρι τώρα ανάλυση υπέθεταν δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές πολύ κοντά στο 0,5". Νεότερες μελέτες, πάντως, δείχνουν μια σημαντική αύξηση σε επίπεδο που κυμαίνεται μεταξύ 0,9 και 1,7.
Στις αρχές Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε η έκθεση Μπλανσάρ και λίγες μέρες μετά ακολούθησε η έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή προβλέπεται ότι θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση στο ΑΕΠ από όσο πριν".
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μεταφέροντας εικόνα αισιοδοξίας για την Ελλάδα από το Eurogroup.
Τον γύρο του κόσμου έκαναν και οι δηλώσεις του Τσάρλς Νταλάρα που εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί υπό προϋποθέσεις να βγει στις αγορές ακόμα και το 2014.
Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου επέστρεψε στα άνω των 1.000 μονάδων επίπεδα μετά από τον Αύγουστο του 2011 ενώ και η "ψαλίδα" στο δεκαετές έχει κλείσει στις 900 μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2010.