Επαναλειτούργησε το μετρό και εντός της ημέρας θα ακολουθήσει ο ηλεκτρικός και τραμ, καθώς η κατάληψη από τους απεργούς τερματίστηκε τα ξημερώματα με επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια.
Επαναλειτούργησε το μετρό και εντός της ημέρας θα ακολουθήσει ο ηλεκτρικός και τραμ, καθώς η κατάληψη από τους απεργούς τερματίστηκε τα ξημερώματα με επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επίδοσης των φύλλων επίταξης από την αστυνομία. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα έχουν φτάσει ήδη στους εργαζομένους και όσοι τα παρέλαβαν, προσέρχονται στο αμαξοστάσιο. Την ίδια στιγμή το σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η επίταξη.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της εταιρίας των λεωφορείων και των τρόλει προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και η απεργία σε αυτά τα μέσα.
Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ, τα σωματεία εργαζομένων στα άλλα μέσα μεταφοράς, προχώρησαν σε απεργία. Σήμερα δεν κυκλοφορεί κανένα μέσο, καθώς προκήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, ενώ οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό και ΟΣΕ προσανατολίζονται σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, λόγω της κατάργησης των συλλογικών τους συμβάσεων με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.
Για αύριο προκήρυξαν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ αλλά και οι σιδηροδρομικοί με αποτέλεσμα να παραμείνουν ακινητοποιημένα τα τραίνα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.
Αύριο, σε συνεδρίαση του συντονιστικού που θα συμμετάσχουν όλα τα σωματεία των μεταφορών, θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι αν θα συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν ότι συντονίζουν τις κινήσεις τους για να επισπεύσουν την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας.
Πολιτική αντιπαράθεση
Τόσο η απόφαση της κυβέρνησης όσο και επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση.
Ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και επανέλαβε την κυβερνητική γραμμή πως το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του Μετρό και εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει διάλογος ώστε να μην θιγεί το ενίαίο μισθολόγιο αλλά και να υπάρξουν ορισμένες ρυθμίσεις που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος ή ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την αντίθεσή της στο μέτρο της επίταξης και ζητά να συνεχιστεί ο διάλογος για να διορθωθούν οι όποιες αδικίες στο ενιαίο μισθολόγιο.
Σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης με την οποία ζητά την άμεση ανάκληση της επίταξης, ενώ οι βουλευτές της κάνουν λόγο για μέτρο "χουντικής έμπνευσης".
Υψηλούς τόνους χρησιμοποιούν και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η επιχείρηση της αστυνομίας
Στην επιχείρηση της αστυνομίας που ξεκίνησε λίγο πριν τις 04.00 τα ξημερώματα συμμετείχαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, απομακρύνοντας όσους βρίσκονταν στον χώρο. Μάλιστα οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ κατάφεραν να ανοίξουν τρύπα στη σιδερένια πύλη του αμαξοστασίου χρησιμοποιώντας πολιορκητικό κριό, ενώ ακριβώς από πίσω βρίσκονταν 40 εργαζόμενοι.
Προσήχθησαν τρεις εργαζόμενοι οι οποίοι εν συνεχεία αφέθησαν ελεύθεροι ενώ οι δρόμοι γύρω από το αμαξοστάσιο έχουν αποκλειστεί. Στον παράδρομο του Κηφισού, συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι και από άλλους κλάδους για να συμπαρασταθούν σε αυτούς του μετρό.
Οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς είχαν εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για σήμερα. Η επίδοση των φύλλων επιστράτευσης στους 2.500 απεργούς στα μέσα σταθερής τροχιάς ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις οικίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, 30 υπάλληλοι έχουν ήδη λάβει τα φύλλα πορείας τους και έχουν εισέλθει στον χώρο του αμαξοστασίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, πάντως, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν ρυθμιστεί τα ζητήματα ενώ σχολίασε και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για "άκρατο αυταρχισμό" λέγοντας: "Άκρατος αυταρχισμός είναι να γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου τις δικαστικές αποφάσεις, να αδιαφορείς για το νόμο, να αδιαφορείς για το κοινωνικό σύνολο. Αυτός είναι ο άκρατος αυταρχισμός, εμείς εφαρμόσαμε το νόμο. Ο νόμος θα εφαρμόζεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Ότι προσφέρει πολιτικές ευκαιρίες ένα τέτοιο σκηνικό είναι κατανοητό. Από εκεί και πέρα χρέος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζεται ο νόμος, χρέος της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί η οικονομία, χρέος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρείται η κοινωνία".
Για τις διαφωνίες που σημειώνονται στον κυβερνητικό συνασπισμό από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ για τον χειρισμό της κρίσης στα μέσα μεταφοράς επισήμανε: "Δεν είμαστε ίδιοι, πιστεύουμε σε έναν κοινό σκοπό, σε έναν κοινό στόχο που είναι η σωτηρία της χώρας από εκεί και πέρα είναι κατανοητό να υπάρχουν επιμέρους αντιρρήσεις. Στο συγκεκριμένο πάντως δεν νομίζω η ΔΗΜΑΡ ότι λέει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις".
"Έχουμε μια κυβέρνηση που έδρασε νύχτα ως κοινοβουλευτική χούντα με μεθόδους στρατιωτικού νόμου. Και με τα ΜΑΤ να σπάνε ανοιχτές πόρτες. Να τρομοκρατούν, να προσαγάγουν, προκειμένου να καταλάβουν τον χώρο του αμαξοστασίου του μετρό", σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια.
"Θέλουμε να καταγγείλουμε τον αυταρχισμό και την καταστολή που δείχνει η κυβέρνηση σε έναν αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ένας αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους, που έχει να κάνει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας", τόνισε από την μεριά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.