Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση την οποία πυροδότησε η πρόταση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη, για θεσμοθέτηση φόρου μέσω του οποίου οι ορθόδοξοι χριστιανοί θα καλύπτουν τη μισθοδοσία των ιερέων. Αντιδράσεις από ΝΔ, ΥΠΟΙΚ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή.
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση την οποία πυροδότησε η πρόταση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη, για τη θεσμοθέτηση φόρου μέσω του οποίου οι ορθόδοξοι χριστιανοί θα καλύπτουν τη μισθοδοσία των ιερέων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει προσωπική την πρόταση Κουράκη, ωστόσο σημειώνει ότι το πρόγραμμα του κόμματος προβλέπει το διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, "ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών", και κάνει λόγο για "αγωνιώδη" και "χωρίς όρια" εμμονή της ΝΔ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών.
Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, τονίζει ότι η πρόταση Κουράκη στο παρελθόν έχει υιοθετηθεί τόσο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, όσο και από άλλα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες.
"Είναι φανερό ότι η ΝΔ δεν διστάζει να εμπλέξει στους βρώμικους σχεδιασμούς της ακόμα και την Εκκλησία, να την εντάξει και αυτήν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στοχοποίησης της αριστεράς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας" τονίζει η Κουμουνδούρου.
Η Νέα Δημοκρατία απάντησε σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "αδειάζει" τον κ. Κουράκη και καλώντας τον κ. Τσίπρα "ή τον απομακρύνει από τη θέση του ή να δηλώσει ευθέως ότι υιοθετεί πλήρως τα λεγόμενα του τομεάρχη του".
Επίσης, η Συγγρού σημειώνει ότι "είναι, τουλάχιστον, υποκριτικό, αυτοί που μανιωδώς πολέμησαν την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες των Ελλήνων, να ζητούν τώρα μετ' επιτάσεως, το θρήσκευμα να προσδιορίζεται στη φορολογική δήλωση".
Η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ότι την πρόταση Κουράκη έχει υιοθετήσει ο Γιάννης Στουρνάρας προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, που καταγγέλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί να εμπλέξει τον υπουργό διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενά του.
Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι η μοναδική αναφορά που έχει κάνει για το θέμα ο κ. Στουρνάρας ήταν 8 μήνες πριν γίνει υπουργός, ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ τότε, στην τηλεοπτική εκπομπή "Πρωταγωνιστές", στην οποία -όπως αναφέρεται- "επισήμανε το τι ισχύει σε μια άλλη χώρα, χωρίς να προτείνει να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα".
Μάλιστα, το υπουργείο παραθέτει τη σχετική αναφορά που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2011 ο κ. Στουρνάρας:
"Ξέρετε ότι το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού αυτό. Εγώ νόμιζα ότι στην Ιταλία για παράδειγμα, με την μεγάλη παράδοση του καθολικισμού, το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν ισχύει. Απλά σου λέει, στην φορολογική σου δήλωση, θέλεις το 0,5% να πάει για τους μισθούς των ιερέων;".
"Αυτή ήταν η αναφορά του κ. Στουρνάρα, η οποία διαφέρει παρασάγγας από τις σημερινές απόψεις του κ. Κουράκη" σημειώνει το ΥΠΟΙΚ και επισημαίνει πως "είναι εντυπωσιακό αυτό που χρεώνεται στον κ. Στουρνάρα ότι υιοθέτησε πρόταση -που ειπώθηκε σήμερα- πριν μερικούς μήνες!".
Επί του θέματος τοποθετήθηκε σήμερα και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τονίζει πως "στηρίζει τον διαρκή διάλογο πολιτείας και εκκλησίας για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος" και πως "ο εφημεριακός κλήρος δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως ανησυχία για τη μισθοδοσία του".
Από την Ιπποκράτους αναφέρουν πως "είναι μεγάλο θεσμικό λάθος (συντηρητικού βεβαίως χαρακτήρα) να ξαναγυρίζουμε σε πρακτικές καταγραφής και διλλήματα δήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ιδίως όταν αυτό συνοδεύεται από φορολογικό κόστος".
Και προσθέτουν: "Αυτός είναι ο διάλογος που έχει σημασία και όχι ο διάλογος με επιμέρους πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να δημιουργήσει την παρεξήγηση είτε προνομιακών σχέσεων είτε επίδειξης προσέγγισης για τη δημιουργία φευγαλέων -όπως αποδεικνύεται- εντυπώσεων".
Για εκτός ορίων τοποθέτηση μίλησε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο Σπύρος Λυκούδης από τη ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Σε αντίθεση με τις μάχες που είχαμε δώσει για να μην αναγράφεται στις ταυτότητες το θρήσκευμα των πολιτών και χωρίζονται υπ' αυτή την έννοια με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, να φέρνει αυτόν τον διαχωρισμό στο επίπεδο των φόρων, δηλαδή να δηλώνει στην εφορία αν είναι χριστιανός ορθόδοξος ή όχι, έχει ξεφύγει από το όριο".
Η πρόταση του τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που σημειώνουν ότι ο κ. Κουράκης "υπερέβη κατά πολύ τα εσκαμμένα", καταδικάζουν "αυτή την αλλόκοτη στάση που δηλοί ασέβεια και παντελή έλλειψη κατανόησης του άρρηκτου δεσμού Ελληνισμού και Ορθοδοξίας" και τονίζουν ότι στηρίζουν "την Εκκλησία μας τόσο ισχυρά, όσο και εκείνη στηρίζει σήμερα την κοινωνία".
"Να πληρώνουν οι Συριζαίοι τον παχυλό βουλευτικό μισθό του Κουράκη και τα εκατομμύρια της επιχορήγησης που εισπράττει το κόμμα τους", αναφέρει σε δική της ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή.