Το λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον πολλαπλασιαστή, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του ελληνικού προγράμματος παραδέχθηκε ο διευθυντής Εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου.
Το λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον πολλαπλασιαστή, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του ελληνικού προγράμματος παραδέχθηκε ο διευθυντής Εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου.
Ο ανταποκριτής του MEGA ρώτησε χαρακτηριστικά: "Θέλω να ρωτήσω για την έκθεση τού Μπλανσάρ στις 3 Ιανουαρίου. Πολλά διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν τι έγραψε. 'Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες λάθος'. Η Washington Post έγραψε: 'Κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το Ταμείο τα έκανε μούσκεμα στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, διότι δεν κατάλαβαν πώς οι πολιτικές λιτότητας θα υπονόμευαν την οικονομική ανάπτυξη'. Γνωρίζω ότι η κ. Λαγκάρντ μίλησε επ' αυτού. Μπορείτε, όμως, να μας πείτε ποια είναι η θέση του ΔΝΤ ως προς αυτήν την έκθεση διότι ο κ. Μπλανσάρ είναι κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ".
Ο Τζέρι Ράις παραδέχθηκε το λάθος του Ταμείο και απάντησε λέγοντας: "Έχετε δίκιο. Και ο Ολιβιέ και η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν εκτενώς γι' αυτό το θέμα. Ίσως να σας δώσω ένα πλαίσιο γι' αυτό. Εάν γυρίσουμε πίσω στο 2010 αν μπορέσουμε να θυμηθούμε όλοι, και νομίζω ότι είναι δίκαιο να το πω, όλοι ήταν αρκετά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Γιατί; Εξηγήθηκε, νομίζω και στις συνεντεύξεις της προηγούμενης βδομάδας. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι. Συμπεριλάμβαναν το βάθος και την παρατεταμένη φύση της ευρωπαϊκής κρίσης αυτής καθεαυτής. Αλλά, και την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Και τα δυο επηρέασαν σημαντικά την οικονομική εμπιστοσύνη και καθυστέρησαν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο για τον τρόπο που σκεφτόταν ο κόσμος για το ελληνικό πρόγραμμα το 2010. Αυτές ήταν οι συνθήκες τότε.
'Οταν έγινε εμφανές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές απ' ό,τι υπολογίστηκε, εμείς, βεβαίως, κινηθήκαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε για να επικαιροποιήσουμε τον πολλαπλασιαστή μας. Και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ το εξήγησε καλύτερα από εμένα και είναι όλα καταγεγραμμένα. Θα ήθελα, όμως, να πω και κάτι άλλο. 'Έγινε πολλή συζήτηση γι' αυτόν τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή για τον οποίο πολλοί λίγοι είχαν ακούσει μέχρι πριν λίγους μήνες. Κι αυτό διότι ο εν λόγω πολλαπλασιαστής είναι μια διάσταση, μια συνισταμένη για το πώς καθορίζεται η δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες.
Επομένως, δεν είναι κάποια μαθηματική καμπύλη που με κάποιον μηχανικό τρόπο καθορίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει σε κάθε χώρα και η κάθε χώρα είναι πολύ διαφορετική”.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για τη χώρα μας, Πόλ Τόμσεν, θα φτάσει τέλος Φεβρουαρίου στην Αθήνα και ενδέχεται να συζητήσει το θέμα του λάθους αυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις όλων των παραγόντων του Ταμείου, που ασχολούνται με το θέμα της Ελλάδας παρουσία σε ορισμένες από αυτές και της Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως φαίνεται πάντως το λάθος του ΔΝΤ έχει κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν μεταφραστεί σε αβάσταχτα χρέη.