Αναβολή για τις 12 Φεβρουαρίου πήρε η δίκη των συλληφθέντων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο αυτόφωρο για τα χθεσινά επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας.
Αναβολή για τις 12 Φεβρουαρίου πήρε η δίκη των συλληφθέντων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο αυτόφωρο για τα χθεσινά επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας.
Το πρωί τα μέλη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη για παράνομη παραμονή σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας, ενώ διέταξε την διενέργεια έρευνας από την αστυνομία, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την διάπραξη του αδικήματος της φθοράς ξένης περιουσίας.
Η Αλέκα Παπαρήγα που βρέθηκε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων τόνισε ότι δεν μπόρεσε να στοιχειοθετηθεί η φθορά και οι καταστροφές στο γραφείο του υπουργού και ότι ο λόγος για τον οποίο οδηγούνται στο αυτόφωρο οι συνδικαλιστές είναι ένα μήνυμα της κυβέρνησης ότι εμποδίζονται και τα διαβήματα σε υπουργούς.
Περισσότερα από 500 μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως και εν συνεχεία πραγματοποίησαν πορεία προς τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες για τους οποίους υψώθηκε και πανό.
Το χθεσινό επεισόδιο προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΚΚΕ το οποίο έκανε λόγο για "κυβερνητική καταστολή" ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ αρνήθηκαν ότι προξένησαν ζημιές στο γραφείο του Γ. Βρούτση. Σήμερα στη Βουλή ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι έγινε ξαφνική επίθεση στο γραφείο του ενώ ο Θανάσης Παφίλης κάνει λόγο για ωμά ψέματα και για οργανωμένη προβοκάτσια.
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας είπε ότι είναι ψέμα ο ισχυρισμός ότι οι συνδικαλιστές του κόμματος είχαν κάμερα στο υπουργείο Εργασίας και ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν τα πλάνα που δείχνουν τι ωμή βία χρησιμοποιήθηκε κατά των εργαζομένων έξω από αυτό.
"Εδώ υπάρχει ένα αυταρχικό αμόκ της κυβέρνησης με στόχο, χρησιμοποιεί το ψέμα, την συκοφαντία και την ωμή βία κατά τολμώ να πω της εργατικής πρωτοπορίας. Η κυβέρνηση ξέρει με ποιους έχει να κάνει. Χθες έγινε ένα διάβημα διαμαρτυρίας, πήγαν 35 εκπρόσωποι που είναι όλοι πρόεδροι σωματείων και ομοσπονδιών για να διαμαρτυρηθούν, να κάνουν ένα διάβημα διαμαρτυρίας, ένα πράγμα που συνηθίζεται, γι' αυτό τους έχουν εκλέξει άλλωστε οι εργαζόμενοι να πούν στον υπουργό, να του ζητήσουν το λόγο, την ημέρα που έκοβε τις συντάξεις. Εμείς είμαστε σίγουροι και έχουμε κάθε λόγο να πιστέψουμε και έχει δώσει αποδείξεις το ΠΑΜΕ ότι την αγωνιστικότητά μας, τον συνδικαλιστικό και πολιτικό τσαμπουκά μας δεν τον βγάζουμε σε χαρτοφύλακες", σημείωσε.
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου είπε: "Είναι η φαντασία πραγματικά αξιοθαύμαστη, δεν λειτουργούμε πια με τέτοιους όρους, είμαστε στον 21ο αιώνα και η κοινωνία μας είναι σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Εγώ δεν είμαι αυτόπτης μάρτυρας. Μου μετέφεραν μαρτυρίες. Και οι μαρτυρίες που μου μεταφέρθηκαν και που σας καλώ να ρωτήσετε και εσείς είναι ότι μπήκαν, εισέβαλαν μέσα οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, υπήρξε βιαιοπραγία, υπήρξε βανδαλισμός και υπήρξε προσπάθεια προπηλακισμού του υπουργού. Από εκεί και πέρα, για να μην λέμε εγώ λέω αυτό, εγώ λέω το άλλο, υπάρχει μαρτυρία ότι οι συνδικαλιστές είχαν μαζί τους κάμερα. Ας παρουσιάσουν την εικόνα της κάμεράς τους. Επειδή δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Αυτό που είπα και χθες στη δήλωσή μου, αυτά τα φαινόμενα δεν θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Αυτά τα φαινόμενα βίας σε κάθε μορφή πρέπει να αποκηρύσσονται έμπρακτα. Για άλλη μια φορά απευθύνω έκκληση σε όλους μας να κατεβάσουμε λίγο τόνους, να μιλήσουμε επί της ουσίας".
"Την ώρα που η κυβέρνηση κάθεται 'σούζα' μπροστά στην τρόικα η οποία παρανομεί, καταλαμβάνει υπουργεία και διαλύει την χώρα, την ίδια στιγμή επιστρατεύει το δόγμα Δένδια, 'νόμος και τάξη', προκειμένου να τρομοκρατήσει τον μαχόμενο ελληνικό λαό και να καθυποτάξει τη δράση συνδικαλιστικών στελεχών, όπως έκανε με τους 35 συλληφθέντες του ΠΑΜΕ προς τους οποίους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουν την πλήρη συμπαράστασή τους", τόνισε σε σημερινή του ανακοίνωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.
Η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποκρούει τους ισχυρισμούς του ΠΑΜΕ ότι οι ζημιές στο γραφείο του υπουργού έγιναν από τα ΜΑΤ και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Οι ισχυρισμοί ότι οι καταστροφές στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση προκλήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως είναι σε όλους γνωστό, η Ελληνική Αστυνομία διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία, σύμφωνα με τη συνταγματική της υποχρέωση. Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όταν κλήθηκαν προς τούτο, αποσκοπούσε και στην προστασία της δημόσιας περιουσίας".
Η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της καταδικάζει την επέμβαση των ΜΑΤ στο υπουργείο Εργασίας και τονίζει μεταξύ άλλων: "Το δόγμα της μηδενικής ανοχής που επιχειρεί να επιβάλλει η Κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι έχει θεσμικό και κατασταλτικό περιεχόμενο στην προσπάθεια επιβολής με κάθε τρόπο του μνημονίου της ύφεσης και της κοινωνικής καταστροφής".