Αποσύρθηκε από το τραπέζι των συζητήσεων το σενάριο της φορολόγησης των ακινήτων από το πρώτο ευρώ, μετά τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ. Την επόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις, σε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών.
Αποσύρθηκε από το τραπέζι των συζητήσεων το σενάριο της φορολόγησης των ακινήτων από το πρώτο ευρώ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από ιδιοκτήτες, κόμματα, ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ.
Οι τελικές αποφάσεις επί της τελικής εισήγησης της διακομματικής, η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή, θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα σε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Το βασικό σενάριο για τα ακίνητα των φυσικών προσώπων προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, ο πρώτος συντελεστής τοποθετείται στο 0,1%, ενώ ο ανώτατος θα φτάσει στο 1,5%, με εισηγήσεις για συντελεστή 2% αλλά για ακίνητη περιουσία πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ανοικτό παραμένει το θέμα της αντιμετώπισης των αγροτεμαχίων, που χαρακτηρίζεται κατ' αρχήν πολιτικό. Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ειδική κλίμακα για τους κατ' επάγγελμα αγρότες ή ειδικό αφορολόγητο.
Όσον αφορά στα ακίνητα των Νομικών Προσώπων, θα φορολογούνται ανάλογα με τη χρήση με συντελεστές 0,1% -για ιδιόχρηση και ξενοδοχεία- 0,2%, 0,3% και 0,6%.
Ως βαρόμετρο των επιβαρύνσεων χαρακτηρίζονται οι αντικειμενικές αξίες, η διαδικασία αναπροσαρμογής των οποίων στα επίπεδα των εμπορικών πάντως θεωρείται ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί εντός του εφετινού έτους.
Με παρέμβαση του χθες στο κεντρικό δελτίο του ΜΕGΑ ο Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε μείωση σε κάποιες περιοχές, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας σήμερα στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜΕGΑ" σημείωσε ότι οι αντικειμενικές θα ακολουθήσουν την πτωτική πορεία των εμπορικών τιμών.
Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι κατ' αρχήν ηρέμησαν τα πνεύματα, κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Δεν έλειψαν, πάντως, νέες φωνές, αν και σε ηπιότερους τόνους, για τις επιβαρύνσεις που μπορεί να φέρει ο Ενιαίος Φόρος, με τον βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Μαρκογιαννάκη να δηλώνει στον ρ/σ Alpha: "Χαιρετίσματα αν γίνει νόμιμος ο έκτακτος φόρος και καταλήξει το χαράτσι της ΔΕΗ να είναι μόνιμος φόρος".
Αιχμηρές ήταν οι ανακοινώσεις των κομμάτων αντιπολίτευσης για το Ενιαίο Τέλος, από το οποίο προσδοκώνται 3,2 δισ ευρώ.
"Ο σχεδιαζόμενος νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ολοκληρώνει τη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους ασφυξίας. Πρόκειται για ένα φόρο που ενσωματώνει και παγιώνει άλλους έκτακτους φόρους επί των ακινήτων, όπως το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ, αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και η εφαρμογή του θα οδηγήσει κατ' ουσία στη δήμευση των ακινήτων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη επίθεση των μνημονικών δυνάμεων. Επιβάλλεται να τους σταματήσουμε", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.
Ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σχολιάζουν: "Ο κ. Στουρνάρας, πιστός στις εντολές της Τρόικας, προχωρά ακάθεκτος τη φορομπηχτική του πολιτική κατά της ιδιωτικής περιουσίας του Έλληνα οικογενειάρχη. Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίζει το μνημονιακό του δρόμο;".
"Η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο ενιαίο φόρο για τα ακίνητα τον οποίο σκοπεύει να επεκτείνει και στην αγροτική γη. Σκοπεύει μέσα απ' τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης να υπερφορολογήσει την μικρή ακίνητη περιουσία, αστική και αγροτική, από τη στιγμή που η μεγάλη ακίνητη περιουσία μπορεί να φοροδιαφεύγει νόμιμα αξιοποιώντας τις δυνατότητες μιας σειράς σχετικών φορολογικών διατάξεων που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την συγκέντρωση της γης σ' όλο και λιγότερα χέρια και την αλλαγή χρήσης τις ικανοποιώντας τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων", επισημαίνει σε δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ.