Μεγάλες ουρές σχηματίζονται στα κεντρικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ από καταναλωτές που σπεύδουν να κάνουν διακανονισμούς για την αποπληρωμή των οφειλών τους, ενώ "βροχή" πέφτουν και οι αιτήσεις για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Μεγάλες ουρές σχηματίζονται στα κεντρικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ από καταναλωτές που σπεύδουν να κάνουν διακανονισμούς για την αποπληρωμή των οφειλών τους, ενώ "βροχή" πέφτουν και οι αιτήσεις για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Το σκηνικό αυτό της ταλαιπωρίας εξηγείται εύκολα με βάση τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των καταναλωτών που προχώρησαν σε διακανονισμούς των οφειλών τους από 400.000 το 2011 αυξήθηκε σε 700.000 το 2012, καταγράφηκε δηλαδή αύξηση περίπου 75% μέσα σ' έναν χρόνο.
Το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ έως το τέλος Νοεμβρίου φτάνει τα 1,2 δισ. ευρω, εκ των οποίων τα περίπου 250 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές οικιακών καταναλωτών.
"Κάνουμε πολλές διευκολύνσεις σε εκείνους οι οποίοι είναι συνεπείς πελάτες μας. Βεβαίως, υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση σε εκείνους που είναι στα όρια της νομιμότητας μέσω των παράνομων επανασυνδέσεων" επισημαίνει ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεριώτης.
Το τελευταίο διάστημα, η Επιχείρηση προχωρά σε περίπου 30.000 αποκοπές ρεύματος σε μηνιαία βάση, διευκρινίζοντας όμως ότι το 52% έχει επανασύνδεση σε μια ημέρα και συνολικά το 95% σε διάστημα 5 ημερών, αφού προηγηθεί η συμφωνία για διακανονισμό.
Εκτιμάται, πάντως, ότι η κατάσταση δύσκολα θα βελτιωθεί, αφού πλέον τα τιμολόγια είναι ακριβότερα, μετά τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και ισχύουν από αρχές του έτους.
Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των ευπαθών ομάδων, το υπουργείο Ενέργειας έχει ανακοινώσει τη διεύρυνση και ενίσχυση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που μπορεί να επιφέρει έκπτωση έως και 42%. Ήδη, οι πολίτες έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουν κατατεθεί περισσότερες από 56.000 αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Δικαίωμα υπαγωγής έχουν άτομα με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και πολίτες που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.
Η αίτηση και κάποια βασικά στοιχεία υποβάλλονται είτε μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ, η οποία στη συνέχεια τα προωθεί στο ΥΠΟΙΚ και τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.