Τις πρώτες οριακές μειώσεις άρχισαν να καταγράφουν οι τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να ακολουθούν την πορεία των μισθών.
Τις πρώτες οριακές μειώσεις άρχισαν να καταγράφουν οι τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά, με τους μισθούς να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση καταγράφοντας μείωση το 2012 κατά μέσο όρο της τάξης του 22,7% και με τις συνολικές απώλειες συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών επιβαρύνσεων να αγγίζουν το 40% σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, φαίνεται πως είναι δύσκολο να κερδηθεί η "μάχη" για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,8%, σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του υπουργείου αν συνυπολογιστεί η επίπτωση της επίδρασης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση του ρεύματος τότε ο γενικός δείκτης θα ήταν αρνητικός στο – 0,5%.
Μείωση τιμών καταγράφεται σε 9 από τις 12 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον γενικό δείκτη ενώ αύξηση καταγράφεται σε τρεις κατηγορίες, στη στέγαση, τις μεταφορές, την ένδυση και υπόδηση.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς τόνισε ότι "έχει μπει φρένο στον κατήφορο, έχει μπει φρένο στο εκτροχιασμό. Από κει και πέρα δεν πανηγυρίζει κανείς ότι φτάσαμε κάπου που θέλουμε. Είμαστε ακόμη τρέχοντας σ' ένα μαραθώνιο".
Σε ετήσια βάση καταγράφονται οριακές μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία παραθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που οι αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη των 27 και στην Ευρωζώνη αυξάνονται. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφεται μείωση 0,54% όταν στην Ευρωζώνη ο δείκτης καταγράφει αύξηση 3% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3,4%, μείωση 1,6% καταγράφεται στην κατηγορία ψωμί δημητριακά.
Την ίδια ώρα, αύξηση τιμών της τάξης του 1% καταγράφεται στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, μείωση 1,3% στα έλαια και λίπη, αύξηση 1,8% στα κρέατα, μείωση 0,47% στα φρούτα, μείωση 5,38% στα λαχανικά, αύξηση 0,2% στα ψάρια και μείωση 1,46% στα μη αλκοολούχα ποτά. Μειώσεις τιμών καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και στα λαχανικά με εξαίρεση την πατάτα με το θέμα να διερευνάται από την επιτροπή ανταγωνισμού. Στα νωπά λαχανικά καταγράφεται μείωση 13%, στα κατεψυγμένα 3,7% ενώ οι πατάτες καταγράφουν αύξηση 15,5%.
"Οι πολιτικές που ακολουθούνται έχουν αρχίσει να έχουν απτά αποτελέσματα, τα οποία πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένα και απτά, απ' τον κάθε Έλληνα πολίτη" σημειώνει ο κ. Σκορδάς.
Βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της Ελλάδας σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Νότου.