Μέγεθος μισού γηπέδου ποδοσφαίρου θα έχει ο αστεροειδής που θα περάσει στις 15 Φεβρουαρίου από τον πλανήτη μας, χωρίς ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν επιστήμονες της NASA να συγκρουστεί μαζί μας.
Μέγεθος μισού γηπέδου ποδοσφαίρου θα έχει ο αστεροειδής που θα περάσει στις 15 Φεβρουαρίου από τον πλανήτη μας, χωρίς ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν επιστήμονες της NASA να συγκρουστεί μαζί μας.
Σημειώνεται ότι η διέλευση θα γίνει σε απόσταση 27.000 χιλιομέτρων από τη γή, ενώ είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αστεροειδής να περνά τόσο κοντά, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990, οπότε και αναπτύχθηκαν τα συστήματα ραντάρ για την ανίχνευση και την παρακολούθηση επικίνδυνων ουράνιων σωμάτων.
Ο βετερανος αστροναύτης Τομ Τζόουνς, προειδοποιει για τους κινδύνους που παραμονευουν για την γη απο το περασμα των αστεροειδων, που κάθε αλλο παρά επιστημονική φαντασία είναι.
Ο συγκεκριμένος είναι παρομοιος με εκεινον που συνετρίβη το 1908 στην Σιβηρία και ισοπεδωσε 8 εκατομμυρια δέντρα. "Ο τρόπος για να αντιμετω- πίσω τους φόβους μου είναι να προσπαθώ να προσδιορίσω τι είναι αυτό που με φοβίζει", αναφέρει ο αστροναύτης, ενώ συνεχίζει λέγοντας: "Τα πληρώματα του Σταρ Τρεκ και του Εντερπράιζ ταξίδευαν στο διάστημα με πολύ υψηλή ταχύτητα και δεν έμοιαζαν να ανησυχούν για αστεροειδείς ή κοσμικά σκουπίδια διότι είχαν ασπίδες που προστάτευαν τα σκάφη από κοσμικές απειλές. Η Γη, όμως, δεν έχει ασπίδα ούτε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Η ατμόσφαιρα προσφέρει κάποιο είδος προστασίας διότι τα μικρά σώματα αναφλέγονται πριν χτυπήσουν στην επιφάνεια. Εάν πέσει στη Γη θα ανοίξει κρατήρα με διάμετρο μισό μίλι. Τα άλλα αποτελέσματα της πτώσης του, όμως το ωστικό κύμα θα ισοπέδωναν όλα τα δέντρα και θα προκαλούσαν μεγάλη καταστροφή".
Συμφωνα με τους αστρονόμους κάποιοι ίσως προλάβουν να τον δουν με απλά τηλεσκόπια από το Νότιο Ειρηνικό, ενώ θα ξανάρθει κοντά στον πλανήτη μας μετά από 100 χρόνια. Καθυσυχάζουν δε, λέγοντας ότι η πιθανότητα να πέσει κάπου στον πλανήτη μας, είναι μόλις μία, σε 7,5 εκατομμύρια.