Εντελώς αντίθετοι στις περικοπές του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι οι ευρωβουλευτές που συναποφασίζουν πλέον μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα οικονομικά της ΕΕ.
Εντελώς αντίθετοι στις περικοπές του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι οι ευρωβουλευτές που συναποφασίζουν πλέον μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα οικονομικά της ΕΕ. Ενδεικτική είναι η κοινή ανακοίνωση των επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών του ευρωκοινοβουλίου (Σοσιαλιστές, Λαϊκό Κόμμα, Φιλελεύθεροι και Οικολόγοι) στην οποία τονίζουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν τις μειώσεις υπογραμμίζοντας πως έτσι θα υποβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα της Ένωσης.
Ο Μάρτιν Σουλτς, σοσιαλιστής και πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δήλωσε: "Η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση ορισμένων κρατών – μελών που δεν λαμβάνουν υπόψη ότι οδεύουμε προς μια ελλειμματική ένωση κι αυτό με ανησυχεί πολύ. Τα νούμερα δεν ικανοποιούν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεσμευμένα κονδύλια ύψους 960 δισ. και πληρωμές ύψους 908 δισ. ευρώ. Αυτή είναι μια διαφορά υπερβολικά υψηλή για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Από την άλλη μεριά σημειώνω ότι το συμβούλιο έκανε μια πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζήτησα χθες από το Συμβούλιο να μην θεωρήσει τελική την απόφαση που έλαβε αλλά, σημείο αφετηρίας για συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".
Όπως όλα δείχνουν μέχρι τον Ιούλιο που έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη του προϋπολογισμού θα γίνουν πολλές διαβουλεύσεις καθώς οι ευρωβουλευτές θέλουν να προβλεφθεί διαχωρισμός της ψηφοφορίας ανά έτη και κατηγορίες δαπανών, δυνατότητα αναθεώρησης στα δύο με τρία χρόνια, νέες πηγές εσόδων και απεγκλωβισμό από τις προτεραιότητες του παρελθόντος.
Για τις αντιρρήσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει θα έλεγε κανείς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε: "Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία στην οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν ομοφώνως οι αρχηγοί κυβερνήσεων".
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον, που φαίνεται πως είναι ο νικητής των διαβουλεύσεων καθώς εξ αρχής επιθυμούσε τη μείωση των κονδυλίων, τόνισε πως η στάση της Βρετανίας δεν συνιστά απομόνωση και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε: "Αυτό δεν σημαίνει απομόνωση. Η συνεργασία με Δανούς, Ολλανδούς και Σουηδούς η στενή συνεργασία με την Άγκελα Μέρκελ δεν είναι απομόνωση. Είναι η Βρετανία με συμμάχους που παλεύει για την Ευρώπη και πετυχαίνει αποτελέσματα".
Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως πολλές φορές υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ ο Ιταλός ομόλογός της, Μάριο Μόντι μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως απείλησε στη σύνοδο με βέτο.