Μετά τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της επόμενης 7ετίας, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου, ενόψει της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
Μετά τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της επόμενης 7ετίας, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου, ενόψει της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
Τα "αγκάθια"στην αξιολόγηση και τα σημεία στα οποία η τρόικα αναμένεται να επιμείνει είναι: Οι απολύσεις στο Δημόσιο Η πορεία των εσόδων Οι αποκρατικοποιήσεις Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η καθίζηση στην πορεία των εσόδων του Ιανουαρίου που άγγιξε το 16% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" το οικονομικό επιτελείο εξετάζει γενική και γενναία ρύθμιση του συνόλου των οφειλών σε Δημόσιο και Ταμεία με "κούρεμα" προστίμων στο 20% της οφειλής και έως 100 δόσεις που θα ξεκινούν από τα 100 και θα φθάνουν έως τα 250 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν οι ίδιοι το ύψος και τον αριθμό των δόσεων.
Το εάν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση θα εξαρτηθεί από την έγκριση της τρόικας, η οποία ζητεί τη διαγραφή περίπου του 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θεωρούνται μη εισπράξιμες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εκτιμούν ότι μόνο τα 15 από τα 53 δισ. μπορούν να εισπραχθούν.
Όπως εξήγησε στο MEGA ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η νέα ρύθμιση θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα χρησιμοποιηθεί η εμπειρία από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων, ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Μάλιστα, οι δόσεις δεν θα είναι απαραίτητα ισόποσες, αλλά θα μπορούν να προσαρμόζονται κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής.
"Θα πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι, παράδειγμα να βάζουμε δόσεις οι οποίες δεν είναι ισόποσες, διότι θα μπορούσε μια επιχείρηση για παράδειγμα το καλοκαίρι να έχει μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια από ότι τον χειμώνα αν είναι τουριστική και έτσι θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχουν επιτόκια, που θα πληρώνει, θα πρέπει να υπάρχει το κίνητρο για να φύγει από τη διαδικασία της ρύθμισης και για τον λόγο οι συνεπείς φορολογούμενοι να είναι σε ευνοϊκότερη θέση από εκείνους που δεν πληρώνουν", δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα κυρίως στα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω ειδοποιητηρίων ακόμη και για κατασχέσεις σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία κάτω από 3.000 ευρώ.
Το πρώτο βήμα από το υπουργείο Οικονομικών είναι η αποστολή ειδοποίησης για την οφειλή. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση, ακολουθεί επιστολή σε πιο αυστηρό ύφος και εν συνεχεία γίνεται εξώδικη όχληση. Εάν ο οφειλέτης εξακολουθεί να αγνοεί τη πρόσκληση του υπουργείου, τότε η εντολή που έχει δοθεί είναι να ξεκινά διαδικασία κατάσχεσης σε ακίνητα του οφειλέτη, ενοίκια και καταθέσεις, ακόμα και στο 25% μισθών και συντάξεων, με το ακατάσχετο να ορίζεται στα 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι εφόσον οι οφειλές ξεπερνάνε τις 5.000 ευρώ, τότε προβλέπεται άσκηση ποινικής δίωξης.
Όπως δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας, στο "Βήμα της Κυριακής", το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να δει την πορεία των εσόδων και τον Φεβρουάριο, ωστόσο, δεν πρόκειται να δοθεί αμνηστία σε φοροφυγάδες, αλλά διευκόλυνση σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους. "Για το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα έχουμε 'μαξιλάρι'.
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσουμε αμνηστία σε φοροφυγάδες. Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και αυτό κάνουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ η παραδοχή του οποίου για λάθος εκτίμηση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ύφεσης στην Ελλάδα, μετά τον διεθνή σάλο, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και με άρθρο του στην "Καθημερινή", υποστηρίζει ότι αυτός ήταν ένας μόνο παράγων αποτυχίας και η κύρια αιτία παραμένει η σταθερή εμβάθυνση της κρίσης εμπιστοσύνης, εξαιτίας της ανεπαρκούς εφαρμογής του προγράμματος από την Ελλάδα.
"Σε ο,τι αφορά τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, είναι ένα από τα πολλά συστατικά που πιθανώς επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα και στην περίπτωση της Ελλάδας η επίπτωσή του ελαχιστοποιήθηκε από άλλους απρόβλεπτους παράγοντες. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, η Ελλάδα υπέμεινε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και ανεπαρκούς εφαρμογής του προγράμματος", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπλανσάρ.
Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν εκμεταλλεύθηκε την παραδοχή του λάθους του ΔΝΤ για να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια για τη χώρα και τονίζει: "Ο κ. Σαμαράς, ενώ σε άλλη μία κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο, πήγε, είδε και απήλθε, εμφανίστηκε στη συνέχεια να θριαμβολογεί δημιουργώντας μία εικονική πραγματικότητα. Η μείωση των κονδυλίων, που για πρώτη φορά γίνεται στην ιστορία της ΕΕ, έρχεται σε μια στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία έχει εισέλθει ξανά σε υφεσιακή πορεία αποδεικνύοντας την εμμονική ιδεοληπτική πολιτική των ευρωπαϊκών ηγεσιών. Και ενώ αυτή η μείωση κυμαίνεται συνολικά στο 3%, για τη χώρα μας ανέρχεται στο 25%. Και ενώ στη χώρα μας βρισκόμαστε σε παρατεταμένη ύφεση με τεράστια αύξηση της ανεργίας και 25% μείωση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, ο κ. Σαμαράς δεν διεκδίκησε και δεν πήρε ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Και ενώ το 'λάθος του ΔΝΤ' στοιχίζει ζωές στη χώρα μας, ο κ. Σαμαράς δεν ψέλλισε τίποτα για αυτό στη Σύνοδο.
Και ενώ άλλες χώρες ιδιαίτερα του Νότου, διεκδίκησαν και πήραν παραπάνω χρηματοδότηση για τον αγροτικό τομέα, ο κ. Σαμαράς δεν διεκδίκησε τίποτα και κοροϊδεύει τους Έλληνες αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση. Αυτά άραγε αποτελούν επιτυχία για τον κ. Σαμαρά; Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι όσο και να προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να κάνει το άσπρο μαύρο, η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαψευστεί και η λύση για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας είναι η αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, που αφετηρία της θα έχει την κατάργηση του μνημονίου της καταστροφής".
Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε: "Υπενθυμίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στην Ευρώπη αυξήθηκαν τα κράτη-μέλη, αλλά όχι τα λεφτά. Η αρχική πρόταση προέβλεπε 11 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα και, τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε αδύνατο οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεράσουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελικά, ο Πρωθυπουργός εξασφάλισε άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα ψάχνει λόγο καταγγελίας και διαμαρτυρίας. Εμείς αλλάζουμε τα δεδομένα, αυτοί μετράνε με τα περασμένα. Παραμένουν ένα μίζερο κόμμα καταγγελίας".