Τρόπους αλλαγής της νομοθεσίας για τον συνδικαλισμό αναζητά η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες αποφάσεις επιστράτευσης και όπως αναφέρει η εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", ο Γ. Βρούτσης δηλώνει έτοιμος να ανοίξει το θέμα με τα συνδικάτα
Τρόπους αλλαγής της νομοθεσίας για τον συνδικαλισμό αναζητά η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες αποφάσεις επιστράτευσης και όπως αναφέρει η εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", ο Γ. Βρούτσης δηλώνει έτοιμος να ανοίξει το θέμα με τα συνδικάτα και τονίζει: "Έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν – τουλάχιστον – να ανοίξει η συζήτηση".
Όπως φαίνεται το υπουργείου εξετάζει αλλαγές στον τρόπο κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε την απόφαση να τη λαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων σε μια επιχείρηση και όχι η πλειοψηφία όσων μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις. Επίσης ερευνάται η αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, δεν εργάζεται ή εργάζεται ελάχιστα χρησιμοποιώντας τις συνδικαλιστικές άδειες.
Αλλαγές εξετάζονται και στην οργάνωση δομή και λειτουργία των οργανώσεων, ενώ στο τραπέζι τίθεται από εργοδοτικές οργανώσεις και το θέμα της ανταπεργίας του λεγόμενου παλαιότερα “λοκ αουτ” που καταργήθηκε το 1982. Να μπορεί δηλαδή ο εργοδότης να κλείνει την εταιρεία σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων. Ωστόσο αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από τα κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων 'επενδυτών' μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί τώρα με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού.
Η φραστική διαφωνία της ΔΗΜΑΡ είναι 'για τα μάτια του κόσμου', εφόσον εξακολουθεί να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την απάντηση που της αρμόζει με την καθολική και μαχητική συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη. Αυτή η απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο νικηφόρο αυτή τη φορά κύκλο αγώνων του λαού μας, που θα οδηγήσει στην ήττα τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί και θα ανοίξει το δρόμο για αντιμνημονιακές προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας".
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: "Ο κ.Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της Ν.Δ., θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ιδιαίτερα σήμερα μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ερμηνευθεί ως τιμωρητικού χαρακτήρα κίνηση απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να οδηγήσει σε όξυνση την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια.
Είναι γνωστή η διαφωνία μας με ακραίες λογικές και πρακτικές που εκφράζονται από ορισμένους στα συνδικάτα. Υπάρχουν όμως η ΓΣΕΕ,η ΑΔΕΔΥ και πολλές άλλες φωνές του υπεύθυνου διαλόγου και διεκδίκησης στο συνδικαλιστικό κίνημα.Και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε . Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους εξηγώντας τις πολιτικές της,αναζητώντας λύσεις μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας και ζητώντας συνέργεια και στήριξη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση . Οι σχεδιασμοί για νομοθετικές παρεμβάσεις δεν προσφέρουν ,πρέπει να εγκαταλειφθούν".
Αρνητική είναι και η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρη Χατζησωκράτη να αναφέρει: 'Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο Υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, για επαναφορά της ανταπεργίας και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;"
Για νόμο που θα απαγορεύει την απεργία, κάνει λόγο το ΚΚΕ και τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: "Αποδεικνύεται ότι ο έξαλλος αυταρχισμός της κυβέρνησης με το δόγμα νόμος και τάξη, τις επιστρατεύσεις απεργών, τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ, τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις κατά των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, δεν είναι τυχαία. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν, να γίνουν μια γροθιά για να αποκρούσουν τη νέα βάναυση επίθεση σε βάρος των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους".