Μια ημέρα μετά την επιστολή Ρεν, που ανέφερε ότι οι επιπτώσεις του λανθασμένου πολλαπλασιαστή ήταν οριακές στο ελληνικό πρόγραμμα και ο υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως οι όποιες διορθώσεις έχουν ήδη γίνει.
Μια ημέρα μετά την επιστολή Ρεν προς τα μέλη του Eurogroup αναφορικά με τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή, που χρησιμοποιήθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα και ο υπεύθυνος Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου, υπογράμμισε με νόημα ότι το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο έχει ήδη υπογραφεί, περιέχει αλλαγές αλλά και περισσότερο χρόνο προσαρμογής, επειδή η τρόικα είχε διαπιστώσει το λάθος και με αυτό τον τρόπο θέλησε να το διορθώσει.
"Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες εσφαλμένες εντυπώσεις που έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα. Και για να υπενθυμίσω τι έχει πει το ΔΝΤ ακόμη και στο άρθρο του Μπλανσάρ, που δημοσιεύθηκε σε ελληνική εφημερίδα πριν λίγες μέρες. Ο αντίκτυπος της υπόθεσης του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή στα αποτελέσματα της οικονομίας έχει επισκιαστεί από άλλους παράγοντες.
Όπως είπε και ο ίδιος πολύ χαρακτηριστικά, η Ελλάδα ταλαιπωρήθηκε από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, κακής εφαρμογής του προγράμματος, μεγάλης έλλειψης ρευστότητας και πιστώσεων ως επακόλουθο της έλλειψης εμπιστοσύνης του κόσμου για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός ευρώ. Ταυτοχρόνως, προβλήματα στην Ευρωζώνη εμπόδισαν την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Αυτές οι συνθήκες πνίγουν την πραγματική οικονομία. Νομίζω ότι καθήκον της χώρας είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί προσφάτως", τόνισε ο κ. Ράις
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του αναφερόμενος στις δηλώσεις Ρεν τόνισε: "Εγώ έθεσα το θέμα εκεί. Ζήτησα να πάρουν θέση. Ο κ. Ρεν πήρε θέση. Ζήτησα να πάρουν κοινή θέση, όμως. Και το ΙMF και η Commission και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν".
Ο ίδιος υπογράμμισε πως φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο διαπραγμάτευσης για χαλάρωση λόγω του πολλαπλασιαστή ωστόσο δεν έδωσε σαφή απάντηση εάν η κυβέρνηση θα επιμείνει.
Χθες ο επίτροπος Ρεν με επιστολή του θέλησε να κλείσει το θέμα με τον πολλαπλασιαστή, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Η συζήτηση κινδυνεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία οικοδομήσαμε με επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδριάσεις που διήρκεσαν ως αργά τη νύχτα… Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής τα πρώτα χρόνια του προγράμματος είχαν ως συνέπεια η ελληνική οικονομία να μην επωφεληθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, που θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει η δημοσιονομική προσαρμογή".
Αλλά και ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα σήμερα: "Ο αντιπρόεδρος Ρεν τονίζει ότι οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έχουν περιορισμένη χρήση στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας. Θυμάται ότι σε αυτό το άρθρο ο κ. Μπλανσάρ δήλωσε ότι το να συνδέουμε την κακή επίδοση της Ελλάδας με το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί αποτελεί μεγάλη παρανόηση των ιστορικών επιδόσεων και της έρευνας του ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές".
Στο θέμα των σκληρών μνημονιακών όρων αναφέρθηκε εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε: "Έχουμε πολύ μεγάλους δημοσιονομικούς καταναγκασμούς. Υπαχθήκαμε και μάλιστα πρώτοι εμείς ως εργαστήριο δοκιμασίας σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που το επιβάλλουν οι δημοσιονομικά ενάρετες χώρες της ΕΕ στις άσωτες δημοσιονομικά χώρες οι οποίες είναι πολλές".