Οκτώ πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου καθώς μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι από τον Οκτώβριο οπότε και μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων, δεν εφοδίαζαν επαρκώς την αγορά.
Οκτώ πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι από τον Οκτώβριο οπότε και μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων, δεν εφοδίαζαν επαρκώς την αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να αναζητούν αγωνιωδώς καθημερινά τα φάρμακά τους.
Μετά από καταγγελίες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε έρευνα σε 13 φαρμακοβιομηχανίες και διαπίστωσε ότι οι 8 από αυτές δεν εφοδίαζαν επαρκώς την αγορά. Η μειωμένη προμήθεια αφορά στο σύνολο 40 σκευάσματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα στις φαρμακοβιομηχανίες και εκτιμησε ότι "μ' αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουμε τις ελλείψεις στην ελληνική αγορά".
Αυστηρότερες διοικητικές κυρώσεις προς τις φαρμακοβιομηχανίες, στις περιπτώσεις που δεν εφοδιάζουν επαρκώς την αγορά, μελετά το ενδεχόμενο το υπουργείο Υγείας και να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες.
Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, όπως σε αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά, αντιθρομβωτικά, για νευρολογικές παθήσεις και παιδιατρικά εμβόλια κ.α.
Μέσα σε όλα αυτά ένα νέο σκάνδαλο με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Μια φαρμακαποθήκη στο Περιστέρι εντόπισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και το ΣΔΟΕ, η οποία έστελνε ανθρώπους της και αγόραζαν συστηματικά σκευάσματα από 260 φαρμακεία σε όλη την χώρα και στη συνέχεια τα εξήγαγε παράνομα σε χώρες όπου η τιμή των φαρμάκων είναι πολλαπλάσια.
Όπως δήλωσε ο Μάριος Σαλμάς θα επιβληθούν πρόστιμα ενώ "ο φάκελος θα πάει στην δικαιοσύνη".