Περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ κατέσχεσε το 2012 το υπουργείο Οικονομικών κυρίως από μεγάλους οφειλέτες, χωρίς όμως να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις και μικροί οφειλέτες.
Περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ κατέσχεσε το 2012 το υπουργείο Οικονομικών κυρίως από μεγάλους οφειλέτες, χωρίς όμως να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις και μικροί οφειλέτες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ κινητοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό το Σεπτέμβριο όταν η τρόικα και η ομάδα κρούσης της ευρωπαϊκής επιτροπής υπογράμμισαν σε αυστηρό ύφος τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις στην είσπραξη οφειλών, χωρίς όμως οι κατασχέσεις να έχουν γίνει εισπράξεις. Σύμφωνα με στοιχεία δεσμεύτηκαν καταθέσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ από 742 οφειλέτες από τους οποίους οι 62 οφείλουν 320 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές των 62 ξεπερνούν κατά περίπτωση τις 100.000 ευρώ.
Επίσης, έγιναν κατασχέσεις με προσημείωση σε κινητή και ακίνητη περιουσία, συνολικού ύψους 1 δισ. 5 εκατ. ευρώ, για 12.136 φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων οι 4.245 χρωστάνε πάνω από 841 εκατ. ευρώ. Κατασχέσεις έγιναν και σε 1.274 άτομα με οφειλές από 100.000 έως 500.000 ευρώ. Ωστόσο, το μέτρο της κατάσχεσης εφαρμόστηκε, σε 1.871 άτομα με οφειλές από 1.000 έως 5.000 ευρώ και σε άλλα 1.400 άτομα με οφειλές από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Επαναλαμβάνω ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία".
Με τη νέα ρύθμιση, που θα δίνει την ευχέρεια κυρίως στους μικρούς οφειλέτες να ρυθμίζουν τα χρέη τους σε πολύ περισσότερες δόσεις εφόσον αποδεικνύουν αδυναμία πληρωμής αλλά και με τις οδηγίες για ελαστικότερη εφαρμογή των κριτηρίων ρύθμισης, που ισχύουν στο μεσοδιάστημα, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να απαντήσει στις πιέσεις της τρόικας αλλά και να πετύχει τους εισπρακτικούς στόχους.
Ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις στη σημερινή ενημέρωσή του αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: "Το ΔΝΤ παροτρύνει συνεχώς, καιρό τώρα, να γίνει περαιτέρω πρόοδος στη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος. Και αυτό το λέμε καιρό τώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως".
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων το Δεκέμβριο, ανέρχονταν στα 56,599 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 2,992 δισ ευρώ είναι οφειλές ΔΕΚΟ και άλλα περίπου 8,5 δισ ευρώ είναι χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων και σύμφωνα με την Task Force, από τα 43,4 δισ ευρώ των παλαιών οφειλών, εισπράξιμα θεωρούνται μόλις τα 8 δισ ευρώ. Έως τώρα το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει να εισπράξει από παλιές και νέες οφειλές, περίπου 2,5 δισ ευρώ, ενώ έχουν διαγραφεί άλλα 566 εκατ. ευρώ.