Στροφή έκανε το Κατάρ στο θέμα του Ελληνικού, καθώς αξιωματούχοι του εμιράτου -που επεδίωκε τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου- υπέγραψαν τελικά τις σχετικές ρήτρες εμπιστευτικότητας που ανοίγουν τον δρόμο για τη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό.
Στροφή έκανε το Κατάρ στο θέμα του Ελληνικού, καθώς αξιωματούχοι του εμιράτου -που επεδίωκε τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου- υπέγραψαν τελικά τις σχετικές ρήτρες εμπιστευτικότητας που ανοίγουν τον δρόμο για τη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε για την εξέλιξη τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ την Τρίτη εστάλησαν τα σχετικά έγγραφα υπογεγραμμένα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης εξερχόμενος την Τετάρτη το μέσημέρι σύσκεψης στο Μεγάρου Μαξίμου, το κλίμα άλλαξε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κατάρ.
"Το Κατάρ υπέγραψε τη σύμβαση εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του Ελληνικού. Εναπόκειται τώρα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ εντός του χρονοδιαγράμματος. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει αλλάξει το κλίμα με το Κατάρ", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία με το Εμιράτο συνεχίζεται σε τρεις πυλώνες: Στη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου, στα έργα του ιδιωτικού τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Μετά την υποχώρηση του Κατάρ από το αίτημα για ανάθεση της αξιοποίησης του Ελληνικού μέσω διακρατικής συμφωνίας, η κυβέρνηση του Εμιράτου θα ενταχθεί στην προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία. Αρχικά, οι εκπρόσωποι του Κατάρ θα μπορέσουν να προχωρήσουν στον οικονομικό και τεχνικό έλεγχο των στοιχείων της εταιρείας, όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.
Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές αλλά και οι τεχνικές μελέτες θα κατατεθούν τον Ιούλιο με στόχο να αποσφραγιστούν το αργότερο ένα μήνα αργότερα, ενώ τις μελέτες αναμένεται να εξετάσει ειδική επιτροπή που θα συσταθεί.
Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την κατάθεση των προσφορών, οι δυο πλευρές -δηλαδή το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η Qatari Diar- θ' ανταλλάξουν απόψεις με βάση τα προτεινόμενα σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Ο πρόεδρος της Ελληνικό Α.Ε. Σπύρος Πολλαλης έκανε λόγο για "εξαιρετικό νέο", που δείχνει τη βελτίωση της χώρας στο εξωτερικό και τις ικανότητες αυτών που χειρίζονται το θέμα, ενώ τόνισε: "Το Ελληνικό είναι ένα μοναδικό έργο και μοχλός της ανάκαμψης. Θα το χειριστούμε σχωστά για το δημόσιο συμφέρον και θα πάρουμε τα περισσότερα δυνατά χρήματα από τον επενδυτή που θα μας τα δώσει".
Στη μάχη για την αξιοποίηση του Ελληνικού εκτός από το Κατάρ θα ριχτούν τελικά άλλες 3 εταιρείες, μία από το Ισραήλ, μία από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και μια ελληνική.
Στο μεταξύ, ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί και για την αγορά συμπλέγματος νησίδων στο Ιόνιο, ανατολικα της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, προκειμένου να προωθήσει επένδυση με επίκεντρο το νησί Οξυά.
Στην κατεύθυνση της επίλυσης γραφειοκρατικών θεμάτων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης είχε και σήμερα επαφές με εκπροσώπους του Εμιράτου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, τα δυο βασικά κολλήματα που αφορούσαν στον χαρακτηρισμό της γης απο το δασαρχείο Κεφαλλονιας, που εκκερεμούσε εδω και 22 μήνες, αλλά και μια άδεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διευθετήθηκαν.