Την εκτίμησή του ότι έχουν απομακρυνθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ κάνει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή του. Ο ίδιος έθεσε τέλος στη συζήτηση για την αιτία της μεγαλύτερης από το προβλεπόμενο ύφεσης αποδίδοντάς την στον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος.
Την εκτίμησή του ότι έχουν αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ κάνει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή του.
Ο Γ. Προβόπουλος αναφέρει πως σταδιακά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τονίζει ωστόσο πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και ζητά συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς η χώρα βρίσκεται κοντά στο τέλος της διαδρομής για έξοδο από την κρίση.
Στην έκθεση του ο κ. Προβόπουλος αναφέρει ότι επέστρεψαν 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από καταθέσεις λόγω της βελτίωσης του κλίματος, ενώ προχωρά και στην εκτίμηση ότι ανάλογο ποσό θα επιστρέψει τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο.
Σημειώνεται βέβαια ότι το 2013 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά με την ύφεση να φτάνει το 4,5% και την επιστροφή στην ανάπτυξη να υπολογίζεται για το 2014. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφερόμενος στην αιτία της μεγαλύτερης από το προβλεπόμενο ύφεσης υπογράμμισε πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην ελλιπή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε: "Η ύφεση των τελευταίων ετών ήταν πράγματι βαθύτερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε το πρόγραμμα προσαρμογής. Στην διστακτικότητα, στα λάθη και τις παραλείψεις και κυρίως στην υστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ύφεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και ιδίως για χαλάρωση της προσπάθειας στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι έστω μεμονωμένες έκνομες ενέργειες που στρέφονται κατά της δραστηριότητας επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα βλαπτικές για το επενδυτικό κλίμα και υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και της απασχόλησης".
Ο κ. Προβόπουλος ζητά "φρένο" στις περαιτέρω μειώσεις μισθών καθώς τονίζει ότι στο τέλος του 2013 η Ελλάδα θα έχει υπερκαλύψει την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2000 – 2009. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οι μέσες πραγματικές αποδοχές μειώθηκαν 7,6% πέρυσι και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω 7,3% φέτος, ενώ η μείωση του κόστους εργασίας την τριετία 2010-2012 φθάνει το 10,9% στο σύνολο της οικονομίας και το 16,1% στον ιδιωτικό τομέα.
Μέσα στην πενταετία 2010-2014 το κόστος εργασίας αναμένεται να μειωθεί 17,6% περισσότερο δηλαδή από το στόχο του Μνημονίου για μείωση 15%. Βασικός μοχλός των μειώσεων στον ιδιωτικό τομέα ήταν οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε 1010 επιχειρήσεις με μειώσεις μισθών από 10 έως 40%, αλλά και οι 178.000 ατομικές συμβάσεις σε 40.200 επιχειρήσεις με μέση μείωση μισθού 21,7%, ενώ αναμένονται νέες μειώσεις και φέτος καθώς λήγουν 42 κλαδικές συμβάσεις.
Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ο κ. Προβόπουλος ζητά επίσης μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στους ήδη φορολογούμενους, δηλαδή μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και στα ακίνητα προκειμένου να σταματήσει η καθίζηση στην αγορά.