Η ιδέα "Ενα βήμα μπροστά", την οποία υπογράφει ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από την Ολλανδία, κέρδισε τον διαγωνισμό "Rethink Athens" για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με βασικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου.
Η ιδέα "Ενα βήμα μπροστά", την οποία υπογράφει ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από την Ολλανδία, κέρδισε τον διαγωνισμό "Rethink Athens" για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με βασικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Η ανάπλαση του κέντρου θα αναβαθμίσει όλη την πόλη, δίνοντάς της τον χαρακτήρα που αξίζει σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διοργάνωσε και χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ωνάση και τα αποτελέσματά του παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού και πολλών επισήμων.
Το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για το ποιος θα εκτελέσει τις εργασίες που θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2014 και να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015.
Η εικόνα του κέντρου της πόλης, όπως την εμπνεύστηκαν οι Ολλανδοί νικητές, περιλαμβάνει μια Πανεπιστημίου πεζοδρομημένη, με πράσινο, χωρίς αυτοκίνητα και κίνηση, φιλική για τον κάτοικο και τον επισκέπτη της Αθήνας, μιας πόλης με το κέντρο της αναβαθμισμένο, ασφαλές, ιδανικό για περιπάτους και με έντονο το υδάτινο στοιχείο.
Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του Συντάγματος και της πλατείας Ομονοίας σε πράσινες αστικές πλατείες, με άφθονα και εκεί τα υδάτινα στοιχεία. Η πλατεία Δικαιοσύνης θα γίνει ένα πράσινο αστικό δωμάτιο, ενώ στο μέσο της Πανεπιστημίου μια πράσινη σύνθεση θα δίνει τον χαρακτήρα αστικού πάρκου.
Για τις μετακινήσεις τους οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα γραμμή του τραμ, που από την Αμαλίας θα κατεβαίνει την Πανεπιστημίου και θα φτάνει έως την Πατησίων.
Στην ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου έκανε λόγο για "μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για ένα έργο πνοής, ένα έργο όμως κοινής οφέλειας με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη". "Η πρωτοβουλία Rethink Athens έχει στόχο να αλλάξει την εμπειρία του δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης. Να αλλάξει την εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας", επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.
"Η παρουσίαση που μόλις είδαμε για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου έχει ένα σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα. Δείχνει ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας μας που μέσα στο ζόφο αυτής της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς, οραματίζονται την Αθήνα μας αλλιώς. Δείχνει ότι έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό, που μπορούμε να το αναδείξουμε προς όφελός μας, προς όφελος κυρίως των επόμενων γενιών, αλλά και για να αλλάξει η εικόνα του κόσμου για την Ελλάδα. Η αυτοπεποίθησή μας και γιατί όχι και η αυτοεκτίμησή μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
"Κάθε μεγάλο έργο χρειάζεται πριν από όλα μια ιδέα, καθαρή και έναν επίμονο καταλύτη που με την παρουσία του και της ευεργετική του πίεση να κινητοποιεί όλες τις αναγκαίες δυνάμεις. Και εδώ οι δυνάμεις αυτές είναι δυνάμεις φυσικά δημόσιες, κρατικές, κρατικές, αλλά είναι και δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών και χαίρομαι γιατί ο συνδυασμός αυτών των δυο παραγόντων μας έδειξε σήμερα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα", επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Το κέντρο της Αθήνας μπορεί να είναι ο επί της ουσίας δημόσιος χώρος αυτής της πόλης, που μπορεί και δικαιούται να είναι η πόλη των πολιτών της, των κατοίκων της. Θέλω να συγχαρώ την διοίκηση του ιδρύματος Ωνάση, θέλω να συγχαρώ όλους εκείνους που συνετέλεσαν στο να δρομολογηθεί αυτό το συγκεκριμένο έργο. Και είμαι βέβαιος ότι η υλοποίηση αυτού του έργου για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του κράτους, των αρμόδιων φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των ίδιων των πολιτών", υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης.
Από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης εντόπισε το ζητούμενο του έργου στην υλοποίηση του έργου. "Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μακέτες για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου αυτό το πράγμα να γίνει πράξη που σημαίνει χρονοδιάγραμμα, πόροι, στόχοι, έλεγχος, έτσι ώστε να μην είναι άλλη μια μακέτα που θα μείνει στα χαρτιά".
"Η διακομματική συναίνεση που σήμερα υπάρχει θέλω να ελπίζω ότι θα βρει αντανάκλαση στην κοινωνία και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να μην έχουμε μόνο μια καλή αρχή αλλά και μια καλή συνέχεια", τόνισε από τη μεριά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.